Sferamedija

Novi Berlinski zid?!

Eu i Balkan
Preuzeto sa Danas.rs
Piše: M.Stojanović
 
Održana onlajn diskusija “Koliko košta (ne) biti članica Evropske unije”

Reljić: Diže se novi Berlinski zid između Zapadnog Balkana i EU

U narednih sedam godina neće se desiti približavanje našeg regiona Evropskoj uniji, već suprotno – dodatno ćemo se udaljiti od EU jer Zapadni Balkan sve više u socio-ekonomskom smislu zaostaje za državama članicama ovog bloka, poručio je Dušan Reljić, direktor briselske kancelarije nemačkog Instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja.

Panel

Vebinar pod nazivom “Koliko košta (ne) biti članica Evropske unije”, održan je danas u organizaciji Centra za evropske politike i Delegacije EU u Srbiji.

Kao ilustraciju za sve dublji jaz između država regiona koje teže pridruživanju EU i članica Unije iz jugoistočne Evrope, on je naveo da će u narednih sedam godina iz budžeta Unije svaki stanovnik Zapadnog Balkana dobiti oko 500 evra, dok će svakom građaninu Hrvatske pripasti oko 5.200 evra, “a Grčka će još bolje proći jer će po glavi stanovnika dobiti oko 5.700 evra”.

-Svojevrstan novi Berlinski zid, u društveno-ekonomskom smislu, diže se između Zapadnog Balkana i Evropske unije. To ima i političke posledice, uključujući podrivanje demokratije, rast autokratskih snaga, čime se stvara i još plodnije tlo za korupciju… Ne radi se tu samo o zarobljenim državama, već je i o zarobljenim narodima, što dovodi i do masovnog “odliva mozgova”… Dakle, neophodno je podstaći privredni rast u regionu, uz smanjenje društvenih nejednakosti jer bi se tako jačala vladavina prava, ocenio je Reljić.

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *