Sferamedija

Ako vidite ovu životinju, odmah javite

zivotinja-apel

Zavod za zaštitu okoline i prirode Ministarstva ekonomije i održivog razvoja u Hrvatskoj, poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četvoropjegom strizibubom.

“Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografisati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke – lokaciju gdje ste ih vidjeli, datum kada ste ih vidjeli te ime i prezime nalaznika”, poručili su.

Saproksilni kornjaši

Ove životinje pripadaju jednoj od najugroženijih grupa kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosistema.

Saproksilni su kornjaši ugroženi zbog promjena povoljnih životnih uslova i uništavanja staništa gdje obitavaju – nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i slično.

Širenje svijesti

Iz Ministarstva su dodali kako su navedene na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Evropske unije, zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2.000 ekološke mreže Evropske unije.

Njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju.

“Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje” , dodali su.

(Zginfo)

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *