Sferamedija

Aleksandar Džombić, bivši premijer RS, oslobođen

Aleksandar-Dzombic

Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbe da je zloupotrijebio položaj pri dodjeli kredita Investiciono razvojne banke RS (IRB RS) od 19.4 miliona maraka firmi “Energoliniji”.

 

Presudu je izrekao sudija Dragan Uletilović.

Republičko tužilaštvo je protiv Džombića optužnicu podiglo 31. decembra 2021. godine, a ona je izmijenjena po okončanju dokaznog postupka 17. oktobra ove godine.

Radi se o manjim promjenama, njenom uređenju, a krivično djelo ostalo je isto zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.  Džombića terete  da je  bio svjestan da sporni  kredit od 19.4 miliona KM odobren “Energoliniji” neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga  da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijela zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Suđenje je počelo u banjalučkom Okružnom sudu 17. marta 2022. godine. Među saslušanim svjedocima tokom ovog procesa bili su Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, trenutni član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te ministar Energetike i rudarstva u Vladi RS i lider Socijalističke partije Petar Đokić.

Suđenje Džombiću više puta je i odgađano između ostalog tri ročišta nisu održana  zbog nedolaska vještaka kojeg je angažovalo Tužilaštvo.

Suđenje je u jednom navratu odgođeno jer se optuženi Džombić i njegov advokat nisu pojavili na sudu.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSATGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *