Sferamedija

Banja Luka i Beograd slave krsnu slavu SPASOVDAN

spasovdansferamedija

Srpska pravoslavna crkva u četvrtak 10.06. slavi Vaznesenje Gospodnje, u narodu praznik poznatiji kao Spasovdan.
Ovaj praznik pada 40 dana poslije dana vaskrsenja Hristovog.

Pošto se Gospod kroz četrdeset dana iza svoga vaskrsenja javljao učenicima govoreći im o Carstvu Božijem i pošto im je zapovijedio da se ne odaljuju od Jerusalima nego da čekaju obećanje Svetog Duha, Gospod je izveo svoje učenike do Vitanije, podigao svoje ruke, blagoslovio ih i uznio se na nebo. Toga dana Hristos im je rekao:

“Idite po svem svijetu i propovjedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen”.

VAŽAN DAN, POSEBNO BANJALUČANIMA

Spasovdan je u srpskom narodu oduvijek imao veliki značaj, pa je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države – Dušanov zakonik, obnarodovan baš na današnji dan 1349. godine.

Spasovdan se slavi i kao krsna porodična slava, ali i kao mjesna slava. Tako je Spasovdan slava Banjaluke, Nevesinja, Istočnog Novog Sarajeva, manastira Visoki Dečani, Beograda.

Kao što se u Jerusalimu četrdeset dana poslije Vaskrsa išlo u Vitlejem u litiji, tako se i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi organizuje Spasovdanska litija.

Kao i svake godne biće upriličena spasovdanska litija trokratnim ophodom oko Sabornog hrama Hrista Spasitelja.

Program proslave krsne slave Sabornog hrama i grada Banja Luka

spasovdanblsferamedija

KRSNA SLAVA BEOGRADA

Svečana slavska litija koju će predvoditi Svjatjejši Patrijarh g. Porfirije, sa više stotina sveštenika, članovima svih beogradskih crkvenih horova i predstavnicima različitih gradskih službi, krenuće u 19 časova od Vaznesenjskog hrama ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru, gdje će Svetejši služiti moleban za Beograd i njegove žitelje. Pozivamo blagočestivi narod srpske prestonice da uzme molitvenog učešća u proslavi slave Grada Beograda.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiće 10. juna 2021. godine, na praznik Vazenesenja Gospodnjeg – Spasovdan, svetu arhijerejsku Liturgiju sa činom osvećenja slavskih darova u beogradskoj Vazenesenjskoj crkvi. Domaćin ovogodišnje gradske slave je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *