Sferamedija

Detalji o djevojčici po koju niko nije došao u vrtić

vrtic-djecji

Javnost je juče zgrozila priča o djevojčici (6) iz Hrvatske po koju niko nije došao u vrtić, a potom su je odbili 31 dom i svi udomitelji.

 

Smještaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihologa Valerije Kanđere, stručnjaka s višedecenijskim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalnu zaštitu, koji je objavila na Facebooku.

“Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule”, navela je ona.

“Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. Evo, to je reformirano. Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Radno vrijeme nam je do 15.30. Kamo ćemo onda s prelijepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava?”, napisala je Kanđere.

Sinoć je održana pres konferencija u Ministarstvu rada na kojoj je objavljeno da je djevojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro, prenosi Index.hr.

Privremena direktorica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj porodici te je opovrgnula medijske napise da je za djevojčicu smještaj tražen zadnjih pet dana.

Utvrdila je da je smještaj djevojčici pronađen nakon što je iz vrtića javljeno da dijete više ne može biti u primarnoj porodici.

“Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama, gdje smo u zajedničkoj suradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizirati taj smještaj”, rekla je Štritof.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, Štritof je potvrdila da su zaprimljeni negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju “ovakve stvari”.

Državna sekretarka Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došlo obavještenje iz dječjeg vrtića, na osnovu čega je zatražen hitni smještaj. “Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete”, istakla je Mađerić.

Prema pisanju Jutarnjeg, od prošle sedmice se zna da djevojčica treba smještaj. Majka joj je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira porodica najavila je da će djevojčicu u ponedjeljak dovesti u vrtić i da neće doći po nju.

 

Kako pišu, još prošle srijede o svemu je obaviješteno resorno Ministarstvo, ali rješenje nisu našli.

Stvar je završila tako što su vozač centra, socijalna radnica, psiholog i djevojčica nakon završetka radnog vremena krenuli u fizički obilazak ustanova.

U Domu za djecu Zagreb uputili su ih u obližnji Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećenog sluha te korisnicima s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma, ali tamo više nisu zatekli nikoga od vodstva i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem djeteta.

Osim toga, Centar Slave Raškaj djecu prima na smještaj samo tokom radnih dana, a ne i vikendom, pa to ne može biti trajnija solucija. Stručni radnici s djetetom su se uputili prema ustanovi na zagrebačkom Prekrižju, koja je, pak, specijalizovana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika s teškoćama u razvoju – ali ne i o predškolcima.

Na putu do Prekrižja presreo ih je poziv da se ipak vrate u Slavu Raškaj te da će oni primiti djevojčicu, a da će se za vikend, ako djevojčica ostane tamo, smjenjivati njihovi stručni radnici kako bi se brinuli o djevojčici koja će ondje, čini se, biti jedino dijete.

“Imamo kapacitet za 61 dijete, a trenutačno ih na smještaju imamo 76. Nemamo stručne kapacitete za prijem djeteta s autizmom, osobito u situaciji ovakve prekapacitiranosti kad se ionako suočavamo s ozbiljnim manjkom stručnjaka. Činjenica je da ustanova za manju djecu s autizmom, koliko mi je poznato, ne postoji. Posljedica je to i tzv. transformacije ustanova, zbog čega je dio ustanova za djecu s teškoćama prestao pružati usluge smještaja, a nije pronađena alternativa”, rekla je za Jutarnji Jasna Ćurković Kelava, direktorica Doma za djecu Zagreb.

U toku je, kaže, priprema za otvaranje još jedne ustanove kapaciteta 25 djece na Jarunu, ali to ne treba očekivati prije Nove godine.

Prema posljednjim podacima, u domovima je trenutačno 671 dijete bez odgovarajuće roditeljske zaštite, a u udomiteljskim porodicama su još 1.874 djeteta.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *