Sferamedija

Drinić: I Čerčil je u prošlom vijeku snažno stao iza budžeta za kulturu

drinic-skupstina-kosovo

Smanjenje budžeta za kulturu Republike Srpske kritikovao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić.

 

Kada su u britanskom parlamentu tražili od Vlade da zbog odbrane od njemačke agresije smanji  budžet za kulturu tadašnji premijer Vinston Čerčil je odgovorio: “A, šta ćemo onda da branimo”? I bio je u pravu. Ovom izjavom koja se prepričavala kao anegdota Čerčil je poslao snažnu poruku – istakao je Drinić.

Dodao je da mu je žao je što u Vladi Republike Srpske među onima koji su odlučili da “srežu budžet za kulturu i umjetnicima ostave samo mrvice niko nije svjestan da je kultura jedan od stubova opstanka naroda”.

Srpski jezik, pismo i kultura su čuvari našeg nacionalnog identiteta, ono što nam je ostavljeno u amane.

drinic-program-vlade

 

Dužni smo da ih branimo i ostavimo pokoljenjima. Svi oni koji nisu podržali amandman da se vrati grant za kulturu glasali su za potop kulture i svega onoga što nas predstavlja u najboljem svjetlu – zaključio je Drinić.

Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2023. godinu Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče. Prema pomenutom prijedlogu, tekući grantovi kulture, sa prvobitnih 1.250.000, rebalansom su smanjeni na 150.000 KM.

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *