Sferamedija

Država poslije referenduma podržala 13. penziju

Švajcarska je na referendumu podržala isplatu 13. penzije, pošto je zabrinutost oko troškova života nadmašila sumnje Vlade u njenu dostupnost, pokazuju preliminarne projekcije mreže “SRF”.

 

Prvi podaci, koje je objavio “SRF”, pokazuju da je 58 odsto glasača podržalo dodatnu penziju, odnosno trinaestu isplatu godišnje, dok je 42 odsto protiv, što ukazuje na jasniju pobjedu nego što su konačne ankete sugerisale.

Za usvajanje ove mjere, koju su promovisali Savez sindikata Švicarske i stranke lijevog centra, potrebna je podrška većine od 26 švajcarskih kantona.

“Ovaj korak je zaista ogromna prekretnica iz perspektive sindikata”, rekao je za “SRF” Lukas Golder iz anketne firme “gfs.bern”.

Vlada, poslovni lobiji i parlament, koji trenutno naginje desnici, odbacili su prijedlog kao finansijski neispravan. Švajcarski birači su u prošlosti bili oprezni u pogledu podrške mjerama koje su smatrane rizičnim za poslovanje.

Glasanje o penzijama je u suprotnosti sa referendumima posljednjih decenija na kojima je Švajcarska odlučno odbacila prijedloge koji bi skratili radnu sedmicu i omogućili ljudima više praznika.

Zabrinutost oko troškova života je široko rasprostranjena.

Nije jasno odakle će se finansirati 13. penzija, čija će isplati početi 2026. godine.

Minimalna starosna penzija u Švajcarskoj iznosi 1.225 franaka (1.393 američkih dolara) mjesečno, a najveća je 2.450 franaka, prenosi “Srna”.

Švajcarci su danas, takođe, glasali o podizanju starosne granice za odlazak u penziju, što je glatko odbačeno.

 

SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *