Sferamedija

Gervala: “Zajednica srpskih opština” mrtva

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala rekla je da je vlasti tzv. Kosova Zajednica srpskih opština mrtva.

 

Ona je u intervjuu za Top=Channel rekla da već ima potpuno različite prioritete u vezi sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, nakon nedjeljnog terorističkog napada u selu Banjska u Zvečanima, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku, prenosi Klankosova.

Prema Gervallai, sigurnost je glavni prioritet razgovora sa međunarodnim predstavnicima, što je poslje nedjelje promijenilo stav tzv. Kosova.

“Iskreno da vam kažem, nakon nedjelje svaki razgovor o Udruženju(ZSO) mi ​​se čini suvišnim, jer poslije nedjelje nema smisla. Udruženje je mrtvo za nas i međunarodnu zajednicu. Druga razlika je koordiniranje rada opština na sjeveru Kosova. Postoje četiri principa: ne kršiti suverenitet, Ustav, ne nanositi štetu i biti koordinator”, rekla je Gervalla.

“Asocijacija iz 2013. je protiv ustava Kosova i ne može da se formira. Eskobar je vrlo jasno odredio da ne može biti Asocijacije jer bi to mogla biti druga srpska republika. Za nas je bilo jako važno da kršenje Ustava nije dio dogovora koji smo prihvatili u Briselu”, dodala je ona.

Ona je kazala da trenutni dijalog Kosova i Srbije nigdje ne vodi, te da je u ćorsokaku.

“Za mene je veoma važno da nakon onoga što se dogodilo u nedjelju, postoje potpuno drugačiji prioriteti u našem odnosu prema međunarodnoj zajednici, sigurnost. Nema teže uvrede od otvorene agresije onoga ko tvrdi da sjedi za pregovaračkim stolom. Srbija stoji iza napada i postojalo je oružje za stotine vojnika”, rekla je Gervalla.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSATGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sfera Medija (@sferamedija)

Tags

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *