Sferamedija

Grci nadgledaju plaže dronovima

Parlament Grčke je u martu izglasao novi zakon o korišćenju javne imovine u priobalnim područjima, te je tako na snagu stupila odluka da 50% plaža mora biti javno.

 

Ipak, već je utvrđeno da mnogi privatni vlasnici, hoteli te restorani i kafići ovo ne poštuju. Vlada je zato pokrenula dronove kako bi provjerila da li se pravila poštuju. Oni dronovima nadgledaju plaže i utvrđuju nepravilnosti.

Naime, nakon žalbi da su privatne kompanije preuzele plaže i isključile javnost, vlada je počela da koristi dronove kako bi provjerila moguće povrede pravila.

Grčko Ministarstvo ekonomije i finansija saopštilo je u ponedjeljak da su počele prve inspekcije dronovima radi identifikacije povreda pravila koja regulišu korišćenje obale i plaža, uključujući i pravo javnosti na pristup.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

“Nova strategija ministarstva uključuje stroga pravila i intenzivne kontrole kako bi se osigurao slobodan pristup građana plažama, transparentno korišćenje javne imovine, zaštita životne sredine, unapređenje turističke ponude i poštovanje i bezbjednost kupača”, saopštilo je Ministarstvo 25. maja, prenosi B92.

Prvi dronovi su pušteni 24. maja na plažama u Pefkohoriju i Polihronu u regionu Halkidiki na sjeveru Grčke, gdje je bilo mnogo pritužbi na pristup, reklo je Ministarstvo.

Pored dronova, ministarstvo će koristiti i satelitske snimke, svjedočenja građana putem besplatne aplikacije Moja obala, gdje mogu podnositi pritužbe, kao i inspekcije na licu mjesta koje organizuje Ministarstvo u saradnji sa službom za nekretnine, Nezavisnim tijelom za javne prihode, policijom i tužilačkim vlastima i opštinama.

Kazne počinju od novčanih kazni i eskaliraju do zabrane učestvovanja u procesima dodjele koncesija, kao i suspenzije poslovanja. Kazne od 2.000 do 60.000 evra predviđene su za ometanje slobodnog pristupa javnosti obali i plažama. Za bilo kakva odstupanja, predviđene su krivične sankcije.

Podsjetimo, grčki parlament je u martu usvojio novi zakon o korišćenju javne imovine na obalnim područjima. Ekološke nevladine organizacije kritikovale su ga, tvrdeći da omogućava komercijalnu eksploataciju plaža čak i u zaštićenim područjima.

“Novi zakon značajno sužava javni prostor naše obale i ne pruža garanciju zaštite osetljivih ekosistema i zaštite društava od sadašnje pretnje klimatske krize”, rekli su iz WWF Grčka.

Prošle godine, Grci su izašli na ulice tražeći obnovu slobodnog javnog pristupa plažama zemlje, kako je garantovano zakonom. Veliki dijelovi obale su bili zauzeti od strane privatnih preduzeća koja nelegalno ograničavaju pristup plažama i često naplaćuju enormne sume za iznajmljivanje ležaljki.

Protestni pokret, tzv. Pokret peškira, počeo je na ostrvu Rodos i proširio se na sever zemlje.

Ministarstvo je uspostavilo novi postupak za koncesije na obalama i plažama putem posebne digitalne platforme. Do 31. maja očekuje se da će sve elektronske aukcije za preko 1.200 koncesija biti objavljene.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *