Sferamedija

Hiljadu zastava vijori se ulicama Banjaluke

Ulicama Banjaluke vijori se oko hiljadu zastava u susret 9. januaru – Danu Republike Srpske.

 

Banjaluka je spremna za obilježavanje 9. januara, a ulice su okićene zastavama Republike Srpske, rečeno je u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave ističu da grad Banjaluka i ove godine za Dan Republike organizuje Hod časti, koji je prvi put održan prošle godine.

Hod časti predvodile su porodice poginulih boraca, noseći slike najmilijih, a pridružili su se i demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi Udruženja amputiraca “Udas”, te ostala boračka udruženja koja djeluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, te pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.

Iz Gradske uprave podsjećaju da su pripadnici Udruženja ratnih vojnih invalida tada ulicama grada pronijeli zastavu Republike Srpske dugu 60 metara.

Dan Republike Srpske biće svečano obilježen u svim gradovima i opštinama Srpske, kao i u Brčko distriktu.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *