Sferamedija

Intervju Dr Ranko Rajovic

Kod djece je ključno pokrenuti misaone procese

 

Za doktora Ranka Rajovića mnogi tvrde da je najveći stručnjak u regiji za pitanja odgoja djeteta – njegov sistem učenja NTC podstiče zdrav razoj mozga kod djece, podržava potencijale djeteta, a dječije igre smatra ključnim faktorom za razvoj inteligencije. 

Naslov jedne od njegovih knjiga IQ djeteta – briga roditelja upućuje na važnost odgovornog i aktivnog roditeljstva za mentalni razvoj djece.

Profesor Rajović svoje učenje nesebično dijeli na brojnim seminarima i radionicama, a njegov NTC program primjenjuje se u 17 država Evrope među kojima je i BiH u kojoj, za sada, djeluju dva NTC centra.

 

SM: Koliko genetika a koliko okruženje utiče na razvoj djeteta?

RR: Nekada se okruženje sporo mijenjalo. Stvari su već uveliko drugačije, okruženje se mijenja veoma brzo. Znamo da genetika utiče skoro 100% na razvoj moozga, taj potencijal smo nasliejdili od roditelja. Okruženje takođe utiče skoro 100% na razvoj. Iako dvije različite stvari, genetika i okruženje, razvoj nasljednog potencijala koji smo dobili od roditelja zavisi i 100% od okruženja. S obzirom da se okruženje mijenja jako brzo, roditeljstvo postaje jako ozbiljan posao. Roditelji bi trebalo da se edukuju i pomognu svom djetetu.

SM: Do kog uzrasta se najviše razvija dječiji mozak?

RR: Period do pete godine je ključan za razvoj mozga i inteligencije. Ja bih to nazvao hardver a znanje koje se ispisuje u taj mozak je softver. U tom periodu je najbitnije da se dijete kreće i na taj način upoznaje svijet oko sebe. Takođe, bitno je, ako dijete pokaže odnosno kaže da mu je dosadno, roditelji ne bi trebalo da čine sve moguće, kako djetetu ne bi bilo više dosadno, nego da dijete potraži drugara, pa da se igraju sa loptom, ili društvenih igara, ili da čita knjigu ako želi. Jer šta će se sutra desiti? Neće znati da rješi problem dosade jer je naučio da dobije sve odmah i sad.

SM: Hoćete reći, da su roditelji popustljiviji prema djeci sada, nego što su njihovi bili prema njima?

RR: Prag tolerancije djece je nula a frustracija visoka. Djeca postaju agresivna. Taj problem i pitanja oko ove teme, najčešće mi postavljaju roditelji na seminarima. Prezaštićivanje, problem dosade i roditeljskog komoditeta su tri faktora koja dovode do ovih situacija. Koliko god roditelji, bili umori kada dođu sa posla, ja ih potpuno razumijem, imam četvoro djece, roditelji bi trebali da provedu vrijeme sa djecom a ne da posežu za tabletom, telefonom ili gledanjem televizije.

Kada imamo dijete moramo uložiti svoje znanje, vrijeme i trud i onda smo mirni čitav život

SM: Koje okruženje preporučujete za odrastanje djece?

RR: Ne moraju to biti najbolji ni vrtići ni druge ustanove.  Djetetu su potrebne posvećene osobe – majka, otac, baka, deda, tetka, teta… Posao roditelja je da dijete bude spretno i okretno sa jedne strane, a sa druge da pokrene misaone procese kod djeteta. Ako dijete voli zastave, prepoznaje marke automobila, logo poznatih kompanija, onda bi trebalo da počne “povezivanje”. Na primjer, ako kažem “Italija”, dijete bi trebalo da kaže “Fiat” ili neku drugu italijansku marku automobila. Egipat – piramida….to je prva aktivacija misaonih procesa. To je veoma važno za kasniji razvoj matematičko-logičnog mišljenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *