Sferamedija

IZBORI: 5 SCENARIJA ZA BEOGRAD

Beogradski izbori, jedini koji su do sinoć delovali neizvesno, dobili su očekivan epilog – neizvsnost, ali u potpuno neočekivanom kontekstu, zahvaljujući izbornom iznenađenju u vidu dr Branimira Nestorovića.

 

Analiza sada pokazuje da je SNS sa SPS mnogo bliža formiranju gradske vlasti od “Srbije protiv nasilja” i koalicije NADA, ali će za sve najverovatnije morati da se čeka ponavljanje izbora na nekoliko izbornih mesta na kojima su uočene nepravilnosti, što se događa na svim izborima u Beogradu.

Matematika je jasna – SNS sa SPS ima 54 mandata, možda će imati i 55 posle ponovljenih izbora, što je 1 do 2 manje nego što je potrebno da formiraju vlast. S druge strane, “Srbija protiv nasilja” ima 43 mandata i čak i u koaliciji sa 7 poslanika liste “NADA za Beograd” nemaju dovoljno odbornika za formiranje vlasti.

Nedostaje im šest, tačno onoliko koliko je osvojio Nestorović, ali on se već izjasnio da ne želi u savez ni sa SNS ni sa “Srbijom protiv nasilja”, mada je prema ovoj opozicionoj listi bio mnogo oštriji nego prema SNS.

Evo koje su opcije sada moguće.

Opcija 1: SNS + SPS + Nestorović

– Moram da razočaram predsednika (Vučića), ali nećemo praviti nikakve koalicije u Beogradu – rekao je Nestorović u izbornoj noći.

Ipak, Nestorović nije isključio mogućnost posredne saradnje sa SNS izjavom da će podržati svaki konstruktivan predlog u Skupštini grada.

Da ne veruje u Nestorovićevu isključivost nagovestio je i kandidat za gradonačelnika liste SNS, Aleksandar Šapić.

Šapić kaže da su vrata za Nestorovića otvorena

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Šapić kaže da su vrata za Nestorovića otvorena

– Naša vrata su otvorena, spremni smo da razgovaramo s njima. Mislim da većih prepreka ne bi trebalo da bude, ukoliko oni budu raspoloženi. Ako ne, nećemo da plačemo, ako ćemo nove izbore, ići ćemo na nove izbore – kazao je Šapić.

Nestorović je u u izbornoj noći, između ostalog, rekao da njegova lista neće praviti koalicije ni sa kim jer bi to tu listu “ubilo” već na početku.

S tim se slaže i Nikola Parun, politikolog.

– Mislim da je taj Nestorovićev pokret sad u velikom uzletu jer on sam kod 180.000 stanovnika ima praktično status “polubožanstva”. Mislim da bi Nestorović taj status ugrozio ulaskom u koaliciju sa vlašću pošto su za njega glasali mahom oni koji nisu ni za vlast ni za opoziciju. Zato smatram da bi taj potez bio nerezonski – ocenjuje Parun za “Blic”.

Opcija 2: SNS + SPS + preletač(i)

Ako bi se od Nestorovića odvojio jedan ili nekoliko preletača mogla bi da se formira vlast SNS – SPS u Beogradu.

Mogućnost za to se otvara činjenicom da će šest poslanika Nestorovića u Skupštini Grada imati nezavisno pravo da svojim glasom podrže formiranje bilo kakve vlasti, pa i one SNS – SPS.

Nešto slično se dogodilo na prethodnim gradskim izborima, u aprilu 2022. godine. Tada je Aleksandar Šapić imao potrebnih 56 glasova da bude izabran za gradonačelnika, ali je dobio i 57. od odmetnutog člana POKS-a, stranke koja je sada deo koalicije NADA.

Naredni dani pokazaće da li u Nestorovićem pokretu ima preletača uz pomoć kojih bi SNS i SPS formirali vlast u Beogradu

FOTO: DJORDJE KOJADINOVIC / RINGIER

Naredni dani pokazaće da li u Nestorovićem pokretu ima preletača uz pomoć kojih bi SNS i SPS formirali vlast u Beogradu

Parun smatra da je to najrealnija opcija.

– To ne bi bilo ni prvi i poslednji put da imamo preletače na političkoj sceni. Nacionalisti su uvek najjeftiniji u politici, a SNS-u je Beograd mnogo skup da bi za dva odbornička mesta izgubio vlast u prestonici – navodi Parun.

Opcija 3: Manjinska vlada SNS + SPS uz podršku Nestorovića

Opcija prema kojoj bi Nestorović mogao da podrži vlast SNS – SPS na gradskom nivou, a da ne pravi koaliciju sa njima. Ipak, moguće je da naprednjaci ne bi bili zadovoljni nestabilnošću ove opcije i da bi pre išli na nove izbore dok su u usponu, nego pristali da manjinski vladaju.

– Mislim da bi podrška manjinskoj vladi u Beogradu bio iracionalan potez Nestorovića jer su pokret u ekspanziji. Mislim da ni sam Nestorović nije očekivao da se nađe u trenutnoj poziciji – kaže Parun.

Opcija 4: Opozicija + Nestorović (ili SPS)

Opcija koja trenutno deluje kako naučna fantastika, a i Nestorović ju je već odbio iako mu nisu strane priče o fantastici i vanezmaljcima.

– Ne, sa njima nikako. Prvo, mislim da su oni prevaranti zato što nisu izašli pod svojim imenom, to je Đilasova i Marinikina stranka, a ovi drugi su minorni igrači – poručio je Nestorović.

Čini se da lista "Srbija protiv nasilja" ne razmišlja o formiranju koalicije sa Nestorovićevim pokretom

FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Čini se da lista “Srbija protiv nasilja” ne razmišlja o formiranju koalicije sa Nestorovićevim pokretom

Parun ocenjuje da je ova opcija najmanje realna.

– Mislim da volja za takvom koalicijom ne postoji ni kod Nestorovića, ni kod “Srbije protiv nasilja” – kaže Parun.

Opcija 5: Novi izbori

Ukoliko Nestorović zaista ne podrži nijednu opciju gradskom nivou, a pri tom stavu ostanu i svi njegovi odbornici, najverovatnije bi se išlo na nove izbore u Beogradu.

Beogradski izbori se najlakše i najbrže mogu ponoviti tako što novoizabrana gradska skupština u roku od dva meseca neće izabrati gradonačelnika.

Izbori u Beogradu se mogu najbrže ponoviti ako gradska skupština u roku od dva meseca ne izabere gradonačelnika

FOTO: STRAHINJA AĆIMOVIĆ / TANJUG

Izbori u Beogradu se mogu najbrže ponoviti ako gradska skupština u roku od dva meseca ne izabere gradonačelnika

U tom slučaju, formira se Privremeni organ kojeg imenuje predsednik Narodne skupštine u roku od dva meseca. Privremeni organ mora u roku od najmanje 45 dana, a najviše 60, da pripremi, organizuje i sprovede izbore. To praktično znači da ceo proces može da traje i šest meseci.

Parun kaže da mu je ta opcija druga najrealnija.

– Čini mi se da je to posle formiranja vlasti SNS i SPS sa nekim preletačem najverovatnija, i to samo zato što su mi druge opcije manje realne. Nemam posebno objašnjenje, vodim se političkim rezonom – kaže Parun.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *