Sferamedija

Izgradnja kružnog toka na spoju za auto-put

izgradnja-kruzni-autoput

Opština Novi Grad Sarajevo uz podršku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo realizuje izgradnju dva kružna toka u ulici Džemala Bijedića.

 

Pored kružnog toka koji se gradi kod preduzeća “Gras”, i već izgrađenog kružnog toka kod ulaza u Bingo, u toku su radovi na izgradnji trećeg kružnog toka u ulici Džemala Bijedića, a koji se gradi na spoju sa ulicom Ive Andrića, a koji će biti povezan sa IX transverzalom, čiju izgradnju opština takođe realizuje zajedno sa resornim kantonalnim ministarstvom.

„Izgradnji kružnog toka prethodile su aktivnosti na eksproprijaciji i ukljanjanju stambenog objekta i ograde, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže i zamjena elektro i gasnih instalacija.

Trenutno se izvode završni radovi na izradi čvorišta za spajanje novoizgrađene vodovodne mreže sa postojećom, a u narednim danima slijede radovi na izgradnji odvodnje u zoni kružne raskrsnice, te instalacija javne rasvjete“, saopšteno je iz opštine Novi Grad Sarajevo.

Opština Novi Grad Sarajevo finansirala je izradu glavnog projekta koji se sastoji od projekta građevinske faze, odvodnje, javne rasvjete, saobraćajne signalizacije i izmještanja instalacija. Za projekat je pribavljena urbanistička dozvola, kao i potrebne saglasnosti komunalnih preduzeća.

Opština je također finansirala i izmještanje gasnih i elektro instalacija, a za sufinansiranje projekta iz budžeta opštine izdvojeno je oko 590.000 KM.

„Pored izgradnje kružnog toka sa dvije saobraćajne trake, planirana je i izgradnja pješačkih staza na kružnoj raskrsnici sa razdjelnim zelenim ostrvom. Osim toga, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice ulica Džemala Bijedića i Halilovići kod TC „FIS“.

Radiće se kolovozna konstrukcija namijenjena za teško saobraćajno opterećenje, kao i rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove javne rasvjete u zoni kružne raskrnice saobraćaja, te saobraćajna signalizacija“, dodaju iz ove lokalne zajednice.

Ovaj projekat, uz projekat izgradnje IX transverzale i kružnog toka kod „Grasa“ čini jednu cjelinu saobraćajanog rješenja i smanjenja saobraćajanih gužvi kroz ovaj dio Novog Grada.

Njegovom izgradnjom, Novi Grad Sarajevo će i iz ovog dijela biti povezan sa autoputem preko IX transverzale koja će biti završena u ovoj godini. Ovi infrastrukturni projekti od izuzetne su važnosti za stanovnike opštine Novi Grad Sarajevo, ali i za cijeli Kanton Sarajevo, jer će se njihovom izgradnjom poboljšati protok saobraćaja, smanjiti saobraćajne gužve i skratiti vrijeme putovanja.

Projekat izgradnje kružnog toka u ulici Džemala Bijedića na spoju sa ulicom Ive Andrića, predstavlja nastavak aktivnosti na rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića sa postojeće dvije na četiri saobraćajne trake.

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSATGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *