Sferamedija

“Izvisili” kupci 30 apartmana u Neumu

apartmani-neum.

Propusti institucija u Federaciji BiH oštetili su 19 kupaca apartmana u odmaralištu “Feroelektro” na jadranskoj obali u Neumu.

 

Sud u Čapljini je nekretnine, koje su trebale pripasti Federaciji, prodao kupcima za više od tri miliona KM, a Opština Neum im brani da se upišu kao vlasnici.

Dotrajalo radničko odmaralište na obali Jadrana u Neumu, koje je izgradio nekadašnji privredni gigant „Feroelektro”, godinama je plijenilo pažnju investitora zbog atraktivne lokacije.

Izgradnja hotela na ovom mjestu bila je u planu i Opštine Neum i ovog preduzeća, ali apartmane koje tek ulica dijeli od gradske plaže je 2021. godine kupilo 19 građana Bosne i Hercegovine (BiH).

Kupci su 30 nekretnina na licitaciji na Opštinskom sudu u Čapljini platili više od tri miliona KM. Nadali su se zaradi od iznajmljivanja tokom turističke sezone, ali umjesto toga dočekala ih je dugogodišnja borba sa Opštinom Neum u vezi sa vlasništvom nad vrijednim nekretninama. Opština im ne dozvoljava da ih koriste, da plate porez i da se uknjiže kao njihovi vlasnici.

„Ako sam ja uložilo u nešto pare, ja želim te pare da izvučem. Hoću da platim porez, hoću sve pošteno”, kaže Fadil Spahić iz Sarajeva, jedan od sedam kupaca koji su razgovarali sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Međutim, Dragan Jurković, načelnik ovog primorskog gradića, osporava prodaju odmarališta, tvrdeći da na osnovu propisa Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) ono pripada Ugostiteljsko-turističkom poduzeću „Odmaralište Neum”, osnovanom 1994. godine. S druge strane, preduzeće „Feroelektro” se smatra vlasnikom nekretnine.

Novinari CIN-a otkrivaju da pravo vlasništva nad objektom nemaju ni jedni ni drugi, već Federacija BiH.

Prilikom prijave imovine u postupku privatizacije „Feroelektro” je bio u obavezi isknjižiti ovaj objekat sa preduzeća, dok „Odmaralište Neum” nije ispunilo zakonske uslove za upis vlasništva. Odmaralište je, stoga, shodno zakonima iz oblasti privatizacije, trebalo postati državno.

Federalne vlasti su po okončanju rata prepustile Kancelariji visokog predstavnika za BiH (OHR) da se izjasni u vezi sa pitanjem dvojno iskazane imovine u preduzećima, što OHR nikada nije uradio. Stoga je „Feroelektro“ d.d. Sarajevo neosnovano ostalo upisano u zemljišnim knjigama kao vlasnik odmarališta.

To je bio osnov za Opštinski sud u Čapljini da se na inicijativu radnika upusti u prodaju nekretnina radi namirenja plata i doprinosa koje im ovo preduzeće duguje.

Vlasti u FBiH nisu preduzele ništa da riješe nastali problem, a nadležni ministar trgovine Amir Hasičević je novinarima rekao da je nastala situacija u Neumu „totalni haos“.

„Pitanje je da li je bilo zakonskog osnova. Ukoliko nešto i nije vlasništvo ‘Feroelektra’, kako se neko mogao uopšte naplatiti iz toga na ime obaveza ‘Feroelektra’?“

No, kupce jedino zanima kako steći vlasništvo nad nekretninama koje im je Sud prodao.

„Herceg-Bosna, to mene ne interesuje. Ja sam u Bosni i Hercegovini. Mene interesuje ono šta sam ja kupio”, rekao je kupac Spahić.

Nasuprot gradskoj plaži u Neumu višespratna zgrada sa desetinama apartmana je od 1969. godine bila u vlasništvu nekada uspješnog državnog preduzeća „Feroelektro“ d.d. Sarajevo koje se bavilo unutrašnjom i vanjskom trgovinom.

„Mi smo donedavno imali 35 apartmana, četiri poslovna prostora i 2.000 kvadrata građevinskog zemljišta koje je po Regulacionom planu predviđeno za hotel”, kaže Mirsad Jašarević, bivši v.d. direktora “Feroelektra”.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *