Sferamedija

kakva nas inflacija očekuje ove godine?

inflacija-centralna-banka-prognoza

U ovoj i narednoj godini očekuju se pozitivna inflacijska kretanja koja će daljim padom inflacije uticati na poboljšanje privrede u Bosni i Hercegovini.

 

Ovo su rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz decembra 2023. godine koju provodi Centralna banka BiH.

“Očekivana agregirana inflacija za tekuću godinu iznosi 5,8 odsto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su učesnici, prema septembarskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju 7,9 odsto”, kazali su iz Centralne banke BiH.

Dodali su da inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,5 odsto, što navodi na zaključak da se očekuje i dalji pad inflacije, s obzirom da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka.

“Evidentno je da na kretanja inflacije utiču interni i eksterni faktori, što rezultira razlikama u očekivanoj inflaciji, ne samo u samoj državi, već i među državama uopće. Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, finansijskih institucija, države i ostalih učesnika makroekonomskog sistema.

S tim u vezi, CBBiH, kao važan segment komunikacijske strategije redovno, provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata.

Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva”, objasnili su iz Centralne banke BiH.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *