Sferamedija

Ko je Erdoganov zet? Novi Forbes milijarder

erdoganov-zet.

Zet turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana – Seldžuk Bajraktar – novo je ime na Forbes listi milijardera za 2024.

 

Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 1,2 milijarde dolara, a zajedno s njim na listu je prvi put ušao i njegov brat Haluk sa imovinom od 1,1 milijardi dolara.

Njih dvojica vode jednu od najpoznatijih svjetskih kompanija za proizvodnju vojnih dronova Bajkar. Haluk je manjinski vlasnik kompanije, ali je glavni izvršni direktor dok je Seldžuk na funkciji glavnog tehničkog direktora, prenosi Forbes.

Kako navodi Forbes, njihov glavni proizvod, bespilotni vojni dron Bajraktar, toliko uspješno koriste ukrajinske trupe u ratu s Rusijom da je inspirisao i nastanak popularne narodne pjesme.

Seldžuk ima 44 godine i 2016. oženio je Erdoganovu kćerku Simeje. Imaju dvoje djece i žive u Istanbulu. Takođe je i pilot.

Sa bogatstvom od 1,2 milijarde dolara trenutno je 2.454 najbogatiji čovjek na svijetu od ukupno 2.781 milijardera koliko se našlo na Forbes listi.

Vlasnik je 52,5 posto kompanije Bajkar. Pored funkcije glavnog tehničkog direktora, on je i predsjednik Upravnog odbora.

Kompaniju je osnovao njihov otac Ezdemir još 1984. kako bi proizvodio dijelove za tursku autoindustriju. Sa proizvodnjom dronova startovali su u prvoj deceniji ovog vijeka.

Evidentno su u usponu, jer su 2022. prijavili prodaju od 1,4 milijardi dolara, a izvoz je u prošloj godini povećan na 1,8 milijardi dolara zahvaljujući ugovorima sa vojnim snagama više zemalja u Evropi, Africi i na Bliskom istoku.

Arhitekta bespilotne letjelice i borbenog aviona

Seldžuk ima i svoj sajt. Za sebe navodi da je arhitekta prve autohtone turske bespilotne letjelice, kao i prvog bespilotnog borbenog aviona Bajraktar Kizilelma.

Diplomirao je na Robert koledžu 1997. i stekao diplomu inženjera za elektroniku i komunikacije na Istanbulskom tehničkom univerzitetu 2002. Master diplomu dobio je na Univerzitetu Pensilvanija 2004. Hvali se i da je njegovo istraživanje o formacijskom letu bespilotnih letjelica, kao i koordinaciji letjelica i timova robota na zemlji, kontroli leta i sistemima navođenja, bilo tema naučnih publikacija.

Drugi master zaslužio je na čuvenom MIT-u (Institut za tehnologiju Massachusetts) u 2006. ali do doktorske titule na Džordžija Teku nije stigao jer se vratio u Tursku da bi pomogao kompaniji u razvoju bespilotne letjelice.

Dron Bajraktar izvezli su u 33 zemlje do marta ove godine, navodi se u biografiji.

Pored redovnog posla, vodi i nekoliko fondacija.

Razvija leteći automobil i satelite

Sada radi na razvoju prvog turskog letećeg automobila, Cezeri, kao i na unapređenoj verziji drona i bespilotnom borbenom avionu.

U biografiji navodi i da je fokusiran na svoj tehnološki poduhvat Fergani, gdje nadgleda razvoj klastera satelita u niskoj orbiti i vozila za transfere u orbiti.

I na kraju, ističe da je tokom pandemije vodio aktivnosti na razvoju autohtonog turskog respiratora za intenzivnu njegu.

Dobitnik je više odlikovanja, od kojih na prvom mjestu ističe orden azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva iz 2021. za doprinos drona Bajraktar u borbama za region Karabah.

Odlikovao ga je 2022. i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ordenje je dobijao i od ministra odbrane Azerbejdžana i predsjednika afričke države Mali.

Nasljednik Erdogana?

Zbog uspjeha koje je ostvario, Wall Street Journal ga vidi kao potencijalnog nasljednika Redžepa Tajipa Erdogana na mjestu lidera Turske od 2028. Kako navode mediji, meteorski uspjeh kompanije u velikoj mjeri se oslanjao na odnos sa Erdoganom tako da još nije izašao iz sjenke tasta.

Jednom prilikom Seldžuk je izjavio da mu nije namjera da ulazi u politiku i postane predsjednik već da vodi avioindustriju, ali „ako borba za nacionalnu tehnologiju to zahtijeva, naravno da neću biti uplašen (da preuzmem funkciju) i odustati“.

Zbog načina na koji je Bajraktar promijenio način ratovanja dobio je i nadimak turski Ilon Mask, kao i tehno-nacionalista.

Bajraktar je između ostalih isporučen Azerbejdžanu, Ukrajini, Poljskoj, Albaniji, Turkmenistanu, Kirgistanu, UAE, a kako je rekao srpski predsjednik, Srbija ga neće nabavljati jer je isporučen i Kosovu.

Brat Haluk

Haluk Bajraktar je 2545. najbogatiji čovjek na planeti i vlasnik je 47,5% kompanije Bajkar. On je godinu dana stariji od Seldžuka i živi u Istanbulu. Takođe je inženjer i osnivač je turskog industrijskog klastera za avioindustriju i odbranu (SAHA) koji okuplja više od 1.000 kompanija i 26 univerziteta i instituta.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *