Sferamedija

Konzumiranjem ove vrste proteina možete živjeti duže

Znate da je ishrana bogata proteinima važna za jake kosti i mišiće, ali može da pomogne da živite duže.

Evo šta nauka kaže o biljnim proteinima i dugovječnosti.

 

Istraživači neprestano traže sveti gral životnih stilova – onaj koji sprečava rak, sprečava srčane udare i pomaže da živite duže. Studije neprestano sugerišu da pravilna ishrana i redovno vježbanje omogućavaju da se ne osjećate loše kako godine prolaze.

“Ne postoji savršeni recept za dijetu ili jedinstven pristup zdravlju i dugovječnosti, ali postoje korisne namirnice koje pomažu tijelu da se odbrani od bolesti i omogućava duži, zdraviji život”, kaže Viki Retelni, kuvar i nutricionista, ističući da je uravnotežena ishrana koja uključuje sve makronutrijente presudna za optimalno zdravlje, piše magazin Helti.

Dakle, kako izgleda zdrava ravnoteža makronutrijenata?

Istraživanje objavljeno 2020. godine otkrilo je da više proteina, posebno biljnih, može produžiti život.

Povezivanje proteina i dug život

Na neki način, veza između proteina i dugovječnosti nije ništa novo. Bolesti srca i rak su vodeći uzroci smrti, ali prethodna istraživanja su pokazala da bi konzumiranje više biljnih proteina moglo smanjiti rizik za obje bolesti.

“Ovi nalazi imaju važne implikacije na javno zdravlje, jer se unos biljnih proteina može relativno lako povećati zamjenom životinjskih proteina i može imati veliki uticaj na dugovječnost”, navode autori studije.

Izbor najboljeg proteina

Autori, grupa američkih i iranskih istraživača, odlučili su da utvrde koji izvori proteina će vam najvjerovatnije pomoći da živite duže. Oni su analizirali i uporedili rezultate 32 završene studije – odvijalo se tokom 32 godine i uključivalo je 715.128 muškaraca i žena starijih od 18 godina. Rezultati su bili jasni: jedite više biljnih proteina da biste živjeli duži i zdraviji život.

Konzumiranje biljnih proteina može smanjiti rizik od srčanog udara

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su imali najveći unos proteina imali šest procenata manji rizik od smrtnosti tokom perioda studije u poređenju sa onima sa najmanjim unosom. Činilo se da biljni proteini imaju dodatnu korist, a povezani su sa osam odsto manjim rizikom od ukupnog mortaliteta i 12 odsto manjim rizikom od kardiovaskularne smrti tokom studije.

Namirnice bogate proteinima uključuju meso, jaja, ribu i mlijeko, a proteini na bazi biljke uključuju orašaste plodove, pasulj, tofu.

Biljni proteini povezani sa dugovječnošću

Prema pregledu istraživanja, povećanje dnevnog unosa biljnih proteina za samo tri procenta može smanjiti rizik od rane smrtnosti za pet procenata.

Recimo, na primjer, da dnevno unosite oko 2.500 kalorija. Da biste iskoristili prednosti biljnih proteina, mogli biste da zamijenite 75 kalorija druge vrste hrane – parče hljeba, male jabuke ili štapića sira – za orašaste plodove ili pasulj.

Tri savjeta da jedete više biljnih proteina

Bez obzira da li želite da zamijenite neke od svojih omiljenih životinjskih proteina biljnim proteinima ili jednostavno zašarenite svoj jelovnik, lako je da dodate orašaste plodove ili pasulj koji su zdravi za srce. Neki zdrav izbor orašastih plodova uključuju orahe, bademe i pistacije.

Probajte ponedjeljkom bez mesa

Dok više proteina može pomoći da živite duže, konzumiranje previše crvenog mesa i drugih životinjskih proteina moglo bi da se povrati povećavajući rizik od povećanja tjelesne težine i potencijalno raka i bolesti. Obroci bez mesa mogu biti zdraviji i jednako prijatni.

“Generalno, potrebe za proteinima variraju u zavisnosti od individualnih potreba. Međutim, zamjena životinjskih proteina visokokvalitetnim biljnim proteinima i barem jedan dan u nedjelji bez mesa je dobra ideja sa zdravstvenog stanovišta”, kaže doktorka Šanta Ratelni, prenosi Politikin magazin.

Uživajte u raznim izvorima biljnih proteina

Potrebno je od pet do sedam porcija biljnih proteina nedjeljno da bi se zaista smanjio rizik od srčanog udara i drugih uzroka prerane smrti. Lako je pretpostaviti da su biljni proteini jednostavno orašasti plodovi ili tofu – ali ako ćete jesti otprilike jednu porciju biljnih proteina dnevno, zašto ne biste ovo iskoristili kao priliku da probate razne nove ukusne namirnice? To mogu da budu grašak, sočivo, kinoa, tofu, sejtan, puter od orašastih plodova.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *