Sferamedija

Lider HDZ-a sve bliže crnoj listi

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana i ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prestane, kako je naveo, opstrukciju gasnog povezivanja Hrvatske i BiH.

 

U pismu se, prenosi Hina, ističe da je izgradnja Južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za energetsku bezbjednost dviju država.

Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje gasovoda Blinken je označio šefa HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Blinken tvrdi da kašnjenje s nastavkom izgradnje gasovoda prijeti njegovoj realizaciji.

“S obzirom na to da je ovaj projekat u jasnom interesu vaše zemlje i regiona, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju”, stoji upismu Blinkena, navodi Hina, prenosi Tanjug.

Prema navodima Blinkena, zahtjevi Čovića da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizovala izgradnju gasovoda sa Hrvatskom predstavljaju dupliranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

“Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put BiH u EU”, upozorio je Blinken i pozvao Predstvanički dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji i dodao da posao gasnog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu.

“Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne gasne interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti”, navodi se u pismu.

Podsjeća se da je ovaj oštar nastup američkog državnog sekretara uslijedio nakon što je prošle godine ambasador SAD takođe prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje gasovoda između BiH i Hrvatske.

Projekt Južne gasne interkonekcije trebao bi da poveže gasovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala da bude zavisnik samo od ruskog gasa koji pristiže turskim tokom. S Hrvatskom bi trebalo da se spoji na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva kraka – jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Posao oko toga projekta započeo je BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH koju zbog nedavnog jednostranog ugovora snabdjevanja i prelaza na turski tok tuži mađarski FGSZ pred arbitražnim sudom u Cirihu zahtjevajući odštetu od 21 milion dolara, što bi moglo potpuno da ugrozi njihovo poslovanje.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSATGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *