Sferamedija

Mahle otpušta 170 radnika u Sloveniji

Kompanija Mahle iz Šempetra, koja zapošljava 1.800 ljudi, otpustiće radnike zbog preseljenja proizvodnog programa startera u Bosnu i Hercegovinu.

 

U 2024. godini ukida se 170 radnih mjesta, potvrdili su za portal “24ur.com” u šempeterskoj kompaniji.

“Kako bi osigurao dalji rast automobilske industrije i zaštitio buduću konkurentnost, Mahle jača svoje proizvodne kapacitete u Šempetru kod Gorice. No, kako bi se postigao taj cilj, kompanija mora optimizirati proizvodne kapacitete”, objasnili su.

Proizvodni program startera koji se proizvode za pokretanje svih vrsta motora s unutarnjim izgaranjem bit će preseljen iz Šempetra pri Gorici u novu fabriku u Aleksandrovcu u Bosni i Hercegovini. Selidba je već počela.

Nakon početnih prilagodbi radnih mjesta koje su već provedene, daljih 170 radnih mjesta povezanih s proizvodnjom biće ukinuto 2024. godine, dodali su iz nekadašnje Letrike, koju je 2014. godine preuzeo njemački Mahle.

Nedavno je građevinska kompanija Baupartner Lukavac saopštila da je završila izgradnju fabrike MAHLE Electric Drives Bosnia. Tvornica se prostire na 30.908 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i 37.600 kvadratnih metara vanjskog prostora.

Podsjećamo, MAHLE Electric Drives Bosnia potpisao je ugovor s Baupartnerom o izgradnji fabrike u novembru 2022. godine. MAHLE Electric Drives Bosnia ulaže 20 miliona evra u fabriku, navodi se u ranijem saopštenju opštine Laktaši. Očekuje se da će fabrika zapošljavati oko 900 radnika.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *