Sferamedija

Mediji: Rusija sprema veliku ofanzivu

rusija-ofanyiva

“Fajnenšel tajms” tvrdi da Rusija priprema veliku ofanzivu na ukrajinskom ratištu krajem maja ili u junu.

 

U pripremi te operacije, Rusi izvode raketne napade na Harkov i druge strateški važne gradove “omekšavajući” ukrajinski dio bojnog polja – navodi londonski list, prenosi Srna.

Izvor njemačkog dnevnog lista “Bild” u Oružanim snagama Ukrajine otkrio je da se Kijev plaši ruskog napada na Harkov uz učešće od 20.000 do 40.000 ruskih vojnika.

“Kad do tog napada dođe, moraćemo da se odlučimo – da li želimo da branimo sjever ili istok. Nemoguće je braniti oboje”, navodi taj izvor.

Drugi ukrajinski oficir otkriva za njemački list da će Harkov biti najvjerovatnija meta predstojeće ruske ofanzive.

Američki institut za proučavanje rata prenosi izjavu neimenovanog ukrajinskog oficira o snazi ruskih udara na frontu.

“Tokom dvije ratne godine, Rusi su naučili kako da efikasno koriste svoje snage za ofanzivne operacije. Danas bezbroj bombi bacaju na svaku zgradu koju držimo”, objašnjava on.

Ovaj oficir ističe da Oružane snage Ukrajine “ne mogu ništa Rusima bez municije i raketa za sisteme PVO”.

Zamjenik komandanta bataljona 5. posebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Mihail Onufer više se boji da će ruska vojska zauzeti Časov Jar.

“To bi joj otvorilo put za napad na Konstantinovku. Kad zauzme visove oko Časovog Jara, neprijatelj će moći da dejstvuje artiljerijskom i raketama i sa njih i iz grada. Časov Jar će postati njihova polazna tačka za napad na Konstantinovku” – objašnjava on.

Njemački vojni stručnjak Karlo Masala navodi za list “Velt” da su vojni uspjesi Rusije sasvim očekivani.

“Ona koristi prednosti kašnjenja zapadnih isporuka oružja Kijevu, koje će trajati do juna ili jula. Oružane snage Ukrajine moraće da se povuku u Kramatorsk da bi izbjegle ruski proboj i rušenje fronta.

Sa ukrajinske tačke gledišta, to bi bila katastrofa ‘umjerene težine’. Proboji na frontu zadaće težak udarac Ukrajini”, zaključuje Masala.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *