Sferamedija

Milijarderka osuđena na smrt zbog novca

milijarderka-osudjena

Vijetnamska milijarderka Truong Mi Lan, koja je u aprilu osuđena na smrt u slučaju najveće finansijske prevare u Vijetnamu, nezakonito je prebacila novac u inostranstvo, saopštila je policija.

 

Policija je navela kasno u srijedu da je istraga o transferima i pranju novca završena, prenio je Rojters.

Državni mediji su naveli da je Truong Mi Lan izvršila nezakonit transfer novca sa inostranstvom u ukupnom iznosu od 4,5 milijardi dolara.

Mediji nisu naveli sa kojim zemljama je obavljen transfer novca.

Ona je, takođe, optužena za pranje novca, uključujući novac koji su ona i njeni saučesnici izvlačili iz Sajgonske komercijalne banke, prenosi Tanjug.

Osuđena je na smrt u aprilu pred sudom u gradu Ho Ši Min u južnom Vijetnamu zbog bankovne prevare u iznosu od više milijardi dolara u najspektakularnijem suđenju u istoriji Vijetnama, javio je lokalni portal Thanh Nien.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Truong Mi Lan (67), koja ima kinesko porijeklo, osuđena je za pljačku jedne od najvećih vijetnamskih banaka, Sajgonske komercijalne banke (Saigon Commercial Bank) u iznosu od 44 milijarde dolara u periodu od 11 godina, a ona je negirala optužbe.

Tužioci kažu da 27 milijardi dolara možda nikada neće biti vraćeno.

Tužioci su pozvali 2.700 ljudi da svjedoče tokom suđenja u koje je bilo uključeno 10 državnih tužilaca i oko 200 advokata.

Dokazni materijal se nalazio u 104 kutije ukupne težine šest tona.

Pored Truong Mi Lan, sudilo se još 85 osoba, a još 13 drugih suočavaju se sa mogućom smrtnom kaznom.

Ona je, takođe, osuđena za podmićivanje kako bi osigurala da njeni krediti nikada ne budu provereni, a jedna od optuženih je bivša glavna inspektorka u centralnoj banci, koja se suočava sa mogućom doživotnom robijom zbog primanja mita od pet miliona dolara.

Truong Mi Lan, koja je bila predsjednica kompanije za nekretnine VTP, uhapšena je u oktobru 2022. odine.

 

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *