Sferamedija

Nalazi obdukcije: Pacijentu nisu našli trbušnu aortu?

Pacijentu M. P, čija je porodica podnijela krivičnu prijavu protiv vaskularnog hirurga Nikole Fatića, nakon operacije nedostajala je trbušna aorta, čiji je dio kasnije navodno pronađen u tegli nakon pretresa policije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

 

To tvrde nezvanični izvori “Vijesti” iz KC-a, oslanjajući se na dokumentaciju u vezi sa obdukcijom pacijenta. Pojašnjavaju da su dva neposredna razloga smrti obostrani infarkt bubrega i respiratorni distres sindrom.

Izvori “Vijesti” iz KC-a tvrde da se iz zapisnika zaključuje da je pacijentu nedostajala abdominalna aorta na obdukciji. Pojašnjavaju da niko u ustanovi ne zna gdje je aorta preminulog pacijenta i da je dio krvnog suda, pronađen dan nakon pretresa policije u toj ustanovi, upućen na vještačenje.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica “Vijestima” su juče odgovorili da je predmet formiran protiv Nikole Fatića na osnovu krivične prijave za protivpravno oduzimanje organa i djelova tijela, upućen na ocjenu Višem državnom tužilaštvu.

“Obavještavamo Vas da je predmet, nakon pribavljenog zapisnika o pregledu dijela tijela od strane vještaka sudsko-medicinske struke, dostavljen na ocjenu nadležnosti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici”, piše u odgovoru rukovodioca ODT Podgorica Duška Milanovića “Vijestima”.

Iz Višeg državnog tužilaštva juče su takođe potvrdili da im je ODT Podgorica juče dostavilo na nadležnost spise predmeta.

Rukovoditeljka tog tužilaštva Lepa Medenica “Vijestima” je kazala da će u tom predmetu nastaviti preduzimanje svih neophodnih radnji u cilju rasvjetljavanja događaja i donošenja odluke u predmetu.

“Takođe vas informišem da u spisima predmeta koji su dostavljeni od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, se ne nalazi obdukcioni zapisnik, koji zapisnik će od strane ovog tužilaštva biti zatražen od Kliničkog centra Crne Gore”, navodi se u odgovoru.

Advokatica porodice pokojnog pacijenta M. P. Ksenija Korać saopštila je juče da ni njoj ni porodici nije dostavljen zapisnik sa obdukcije.

“Zapisnik sa obdukcije još uvijek nije dostavljen ni meni ni porodici Perović. Nedopustivo je da porodica iz medija jutros saznaje da je zapisnik završen i da je konzilijum patologa utvrdio neposredni uzrok smrti, a da prethodno vođa tima patologa nije o tome obavijestila porodicu preminulog pacijenta”, istakla je Korać u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Kćerka pokojnog pacijenta, Jelena Perović Stanjević, kazala je danas “Vijestima” da je šokirana i duboko potresena što ih kao porodicu niko nije obavijestio da je zapisnik sa obdukcije završen, nego su to saznali iz medija.

Iz KC-a je saopšteno da će nalaz dostaviti i tužilaštvu i porodici, nakon njihovog zahtjeva, pojasnivši da je patoanatomska obdukcija urađena na zahtjev dežurnog ljekara anesteziologa.

Podsjećamo, 17. septembra mediji su  prenijeli da je policija dva dana ranije pretresala prostorije na hirurgiji Kliničkog centra (KC) po prijavi porodice pokojnika da je Fatić prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *