Sferamedija

Napad u Moskvi izveli islamisti, ali umješana je i Ukrajina

putin-o-napadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da su smrtonosni teroristički napad u Moskvi prošlog petka izveli radikalni islamisti, ali je insistirao na tome da postoji veza s Ukrajinom, iako nije iznio dokaze.

 

Islamska država tvrdi da stoji iza napada na Crocus City Hall u kojem je poginulo 139 ljudi, a više od stotinu je povrijeđeno, ali je Putin sugerisao da su napadači povezani s Ukrajinom.

Razgovarajući o tekućoj istrazi o napadu sa zvaničnicima Kremlja u ponedjeljak, Putin je rekao da zna da su zločin počinili radikalni islamisti, protiv čije se ideologije, kako je rekao, i islamski svijet borio vijekovima.

“Ali takođe vidimo da SAD raznim kanalima pokušavaju uvjeriti svoje satelite i druge zemlje svijeta da, prema njihovim obavještajnim podacima, navodno nema tragova iz Kijeva u terorističkom napadu u Moskvi, da je krvavi teroristički napad izveden od strane sljedbenika islama, članova organizacije ISIL zabranjene u Rusiji”, rekao je on.

 

Kijev je negirao umiješanost u napad, rekavši da je “apsolutno predvidljivo” da će Moskva neosnovano tvrditi da je Ukrajina umiješana. Američki zvaničnici su takođe odbacili bilo kakvu vezu sa Kijevom.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u ponedjeljak da veza ne postoji, već da se radi o “propagandi iz Kremlja”.

Upitan tokom razgovora s novinarima da li postoji direktna veza između Ukrajine i “radikalnih islamista” koji stoje iza napada, kako je predsjednik Vladimir Putin opisao osumnjičene, sekretar za štampu Kremlja Dmitri Peskov rekao je da nema “šta dodati onome što već je rečeno na ovu temu”.

Osmorici osumnjičenih, državljana Kirgistana i Tadžikistana, određen je pritvor i optuženi za teroristička djela prije početka suđenja.

(CNBC)

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *