Sferamedija

NJEMAČKA: Evropa mora da se naoruža

evropa-naourzanje-njemacka

S pomicanjem fokusa evropskog bezbjednosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indo-Pacifik, Evropa mora brzo osigurati bolju odbranu jer bi se nove vojne prijetnje mogle pojaviti do kraja decenije, rekao je njemački ministar odbrane.

 

Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini, a prijeti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Boris Pistorius u intervjuu za Welt am Sonntag.

U međuvremenu će Sjedinjene Države vjerovatno smanjiti svoj vojni angažman u Evropi kako se više okreću Indo-Pacifiku.

“Mi Evropljani moramo se više angažiovati kako bismo osigurali bezbjednost na vlastitom kontinentu”, rekao je Pistorius, napominjući da će regiji trebati vremena da poveća vlastitu proizvodnju oružja.

“Imamo 5-8 godina da uhvatimo korak – u smislu oružanih snaga, industrije i društva”, rekao je. Evropi je jasno da će takođe možda morati nadoknaditi američku pomoć Ukrajini ako Vašington ne uspije dogovoriti novo finansiranje, dodao je.

Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Evropi sada bi trebao omogućiti Weimarskom trokutu Berlina, Pariza i Varšave da više razvije vojnu saradnju, dodao je.

“Moramo smisliti kako se najbolje postaviti na istočnom krilu na temelju odbrambenih planova NATO-a”, rekao je, ističući da sljedeće godine želi otputovati što je prije moguće u Poljsku.

Pistorius je rekao da za sada nije predvidio da će njemačka vojska ponoviti misije tako velike kao one koje su provodile u Avganistanu i Maliju.

U Avganistanu je njemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svjetskog rata.

“Ali male misije, posebno u području vojnog savjetovanja ili saradnje i sa zemljama koje ne dijele nužno naše vrijednosti, biće bitne”, rekao je on I dodao:

“Alternativa bi bila da nemamo više nikakvih kontakata s tim zemljama i da ih jednostavno prepustimo Rusima i Kinezima, a to bi bilo vrlo opasno”, prenosi Hina.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *