Sferamedija

Nova banka pazarila Sberbanku

nova-sber-banka-sfera-medija

Nova banka Banjaluka kupila je Sberbanku, potvrdio je Srđan Šuput, v.d direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

“Uspjeli smo u kratkom roku da nađemo strateškog partnera i od sutra je Nova banka vlasnik Sberbanke”, rekao je Šuput dodajući da već sutra banka nastavlja sa normalnim radom.

On je rekao da detalji transakcije ne mogu da se iznose u javnost jer su poslovna tajna.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanka a.d Banjaluka, a u kojoj se ističe da likvidacija ili stečaj banke ne bi bili opravdani.

 

Istovremeno u Sberbanku Banjaluka kažu da depoziti građana iznose 270 miliona KM, a da na računima Centralne banke BiH imaju 320 miliona KM te da će svaka marka klijentima biti isplaćena.

“Agencija za bankarstvo Republike Srpske ocijenila je da je stanje banke takvo da ona ne može ili vjerovatno neće moći nastaviti s poslovanjem”, navodi se u odluci o pokretanju postupka restrukturiranja.

banka-suput-srdjan

Takođe, u odluci se navodi da je do problema u poslovanju banke došlo usljed dešavanja na geopolitičkoj sceni.

“Povećano povlačenje depozita izazvano je usljed činjenice da je Evropska centralna banka ocijenila da Sberbank Europe AG ne može ili vjerovatno neće moći nastaviti poslovanje usljed značajnog odliva depozita, koji vodi i koji će dovesti do potpunog narušavanja likvidnosne pozicije Sberbank Europe AG

Isto je potvrdio i Jedinstveni sankcijski mehanizam, navodi se u odluci o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanka a.d Banjaluka, a u kojoj se ističe i da je do problema u poslovanju došlo zbog dešavanja na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima Ukrajine i Rusije te ekonomskih i finansijskih sankcija prema Rusiji.

sberbank-banja-lukasfera-medija

Inače, već nakon uvođenja prvih sankcija Rusiji kada je riječ o finansijskom sistemu, počelo se sa spekulacijama o propasti njihovih banaka. Te spekulacije počele su još u petak, a tokom vikenda, kada banka praktično nije radila, dodatno su podgrijavane, da bi već u ponedjeljak građani masovno počeli da podižu svoj novac. Redovi ispred poslovnica Sberbanka formirani su i juče, kada su građani satima čekali da dođu na red, prenose Nezavisne.

Kao i prethodnih dana, iz Sberbanka su uvjeravali građane da nema mjesta panici, da je banka u dobrom stanju te da će svi dobiti svoj novac.

sberbank-guzva-sfera-medija

“Povećan je zahtjev za isplatu depozita od petka. Juče su nas dočekali redovi, koji i danas traju. Sve će biti isplaćeno građanima, za to imamo novca”, rekao je Aleksandar Kesić, predsjednik Uprave Sberbanka u Banjaluci.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *