Sferamedija

Objavljene snimke kako policajci muče uhapšene

policajci-muce-crna-gora-skandal

Bjelopoljsko tužilaštvo ne odgovara na pitanja o procesuiranju policajaca batinaša.

 

Njihove kolege u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tvrde da se predmeti u kojima oni postupaju i dalje nalaze u izviđajnoj fazi i da preduzimaju dokazne radnje, pišu podgoričke Vijesti.

Od odluke tih tužilaštava zavisi da li će policijski batinaški odred koji je djelovao unutar nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) završiti iza zatvorskih rešetaka.

Iz Višeg tužilaštva u Bijelom Polju nisu odgovorili na pitanja u kojoj fazi je predmet koji su formirali 15. juna protiv više službenika Uprave policije zbog krivičnog djela tortura.

Bez odgovora ostala su i pitanja koliko osoba ima status osumnjičenog, ko su oni, jesu li ih saslušali ali i pitanja koliko je oštećenih u tom predmetu i jesu li od njih uzete izjave.

Tom tužilaštvu i njihovim kolegama u ODT Podgorica Specijalno državno tužilaštvo (SDT) početkom ljeta delegiralo je predmete policijske torture i zlostavljanja uhapšenih u periodu od 2020. do početka 2021. godine.

 

FOTO: SKAJ/VIJESTI
FOTO: SKAJ/VIJESTI

 

Uz obrađene predmete dostavili su im i SKY dokumentaciju, koja je preko međunarodno-pravne pomoći stigla od Europola, pa je, kako su “Vijesti” objavile ranije, tužiocima u nižim tužilaštvima ostao lakši dio posla za donošenje odluke i otvaranje istrage.

U tom tužilaštvu tokom 2020. i 2021. godine formirana su četiri predmeta, koji se odnose na policijsku torturu, a da su krajem maja od SDT-a dobili i transkripte sa Skaja.

Pod obradom tužilaštva u istražnom dijelu postupka nalazi se najmanje 15 službenika nekadašnjeg Odsjeka koji je radio u Sektoru tadašnjeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića.

 

A zbog sumnje da su tokom obavljanja posla i policijske obrade “mučili i zlostavljali najmanje petoricu uhapšenih”.

 

FOTO:
FOTO:

 

Portal Libertass u martu je objavio transkripte SKY komunikacije, u kojima se navodi da su pripadnici tog odsjeka pod komandom Mirka Banovića.

Njegovi službenici su bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola, činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenima.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *