Sferamedija

Odobrena istraga o opozivu predsjednika Bajdena

bajden-istraga-opoziv

Predstavnički dom američkog Kongresa formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsjednika Džozefa Bajdena zbog optužbi republikanaca da je bio umješan u koruptivne radnje i da je u periodu dok je bio potpredsjednik SAD, od 2009. do 2017. godine, profitirao od poslovnih poduhvata svog sina.

 

Za prihvatanje pokretanja opoziva protiv Bajdena glasali su svi republikanski članovi predstavničkog doma, koji imaju većinu, njih 221, dok je 212 protiv poslanika bilo protiv, prenosi “Glas Amerike”.

Proces opoziva može da dovede do ultimativne kazne za jednog predsjednika – da bude smijenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu.

“Ne shvatamo lako ovu odgovornost i nećemo prejudicirati rezultat istrage”, saopštio je predsjedavajući Majk Džonson, dodajući da je dosadašnje dokaze nemoguće ignorisati.

Predsjednik SAD Džozefa Bajden rekao je juče, poslije usvajanja formalnog pokretanja istrage protiv njega, da su ga republikanci u američkom predstavičkom domu napali “lažima”, dok je u saopštenju koje je objavila Bijela kuća, Bajden je istragu nazvao “neosnovanim političkim trikom”, prenosi “Reuters”.

Istraga o opozivu fokusira se na to da li je Bajden imao koristi od poslovanja svog sina Hantera Bajdena u stranim zemljama, a glasanje je održano nekoliko sati pošto je Bajdenov sin odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Bajden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Bajden učestvovao dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017.

Njihova istraga se sada fokusira na poslove Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Kako navodi “Glas Amerike”, našli su dokaze da je mlađi Bajden navodio svoje klijente da vjeruju da može da im pruži pristup kancelariji potpredsjednika, ali nisu uspjeli da pronađu dokaze da je Džozef Bajden preduzeo bilo kakve zvanične korake da pomogne tim kompanijama ili stekne finansijsku dobit od njih.

Bijela kuća odbacuje istragu navodeći da je politički motivisana i da se ne zasniva na činjenicama.

Bajden je kritikovao republikance što nisu podržali nijedan prijedlog njegovih domaćih prioriteta ili glasali za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini i Izraelu.

“Republikanci u Predstavničkom domu neće da mi se pridruže. Umjesto da učine bilo šta da poboljšaju život običnim Amerikancima, fokusirani su na to da me napadaju lažima”, rekao je predsjednik SAD.

Bajden se sprema za moguću novu predsjedničku trku protiv Donalda Trampa, koji mu je bio rival i na izborima 2020. godine.

Tramp je prvi predsjednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta i trenutno se priprema za četiri predstojeća suđenja.

Skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smjene Bajdena, ocjenjuje “Glas Amerike” i ukazuje da bi, čak i ako Predstavnički dom smijeni predsjednika, Senat morao da ga osudi sa dvije trećine glasova, što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gdje demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova.

Međutim, istraga bi mogla da pomogne republikancima da iznose svoje optužbe za korupciju tokom većeg dijela predsjedničke kampanje 2024. godine.

Glasanje je održano tri mjeseca pošto su republikanci neformalno započeli istragu i nije neophodan korak da bi se predsjednik ili drugi zvaničnici smijenili s položaja, prenosi “Tanjug”.

Međutim, ova dozvola bi republikancima mogla da pruži veća pravna ovlašćenja da primoraju Bajdenovu administraciju da sarađuje u istrazi, piše “Glas Amerike”.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *