Sferamedija

Opasan uragan Ida kreće se prema Americi: “Imate vremena do noći da se pripremite”

Uragan Ida, koji se jutros udaljavao od kubanske obale, kretao se prema Louisiani, koju bi treba pogoditi krajem nedjelje snagom “velikog i krajnje opasnog uragana”.

Guverner upozorava na “teške posljedice”

“Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu”, preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”.

Vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat će obalama Louisiane u subotu navečer, upozorila je nacionalna meteorološka služba i pozvala stanovnike koji se žele evakuirati da to učine “što prije”.

uragan-ida

Najveći dio oluje u subotu je prešao zapadom Kube, gdje će Ida i dalje donositi obline padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC).

“Moguće katastrofalne štete”

U nedjelju bi obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćene “poplavama zbog opasno jakih plima”, upozorava centar, uz moguće “katastrofalne štete izazvane vjetrom”.

Posljednje informacije NHC-a predviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

uragan

Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja

Joe Biden odobrio je u petak proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja “savezne pomoći” za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Na pacifičkoj obali oluja Nora, koja se tijekom noći pretvorila u uragan, trebala bi zahvatiti kopno u meksičkim državama Jalisco i Nayarit.

Očekuje se da će se Nora kretati meksičkom obalom i pomicati prema sjeveru uz jake kiše, koje bi mogle izazvati opasne poplave i bujice blata, upozorava NHC.

Index

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *