Sferamedija

Otkazani izbori, vlast gasi internet i TV

Policija i demonstranti sukobili su se ispred parlamenta u Senegalu, zemlji koja se dugo smatrala najstabilnijom demokratijom u Africi.

 

Međutim, stvari su se očigledno promijenile, a opozicija je izišla na ulice nakon što je aktualni predsjednik Meki Sal uspio progurati odgodu izbora zakazanih za samo tri sedmice.

Poslanici u parlamentu izglasali su odgodu izbora čime je Sal dobio deset dodatnih mjeseci na vlasti. Sal tvrdi da neće tražiti novi mandat, ali opozicija je uvjerena da želi uticati na to ko će ga naslijediti.

Halifa Sal, vodeći opozicioni političar, koji nije rodbinski povezan s Makijem Salom, odgodu je nazvao ustavnim pučem. Tierno Alasane Sal, jedan od kandidata, takođe bez rodbinskih veza s predsjednikom, odgodu je nazvao izdajom. Obojica su pozvali građane na protest ispred parlamenta.

Pišući o nemirima, BBC podsjeća da je Senegal jedina zemlja u zapadnoj Africi u kojoj nikad nije pokušan vojni udar. U samostalnoj istoriji tri puta je proveo relativno miran prenos vlasti, a izbori nikad prije nisu odgađani.

Senegal je čak funkcionisao kao stabilizirajuća lokalna vlast u zapadnoj Africi. BBC podsjeća da je 2017. senegalska vojska vodila afričku misiju u susjednu Gambiju s ciljem istjerivanja predsjednika Jahje Jameha koji je odbijao priznati da je izgubio izbore.

Aktualni predsjednik Sal bio je ključni igrač u djelovanju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ecowas) koja je vojne vlade tjerala da raspišu izbore i predaju vlast civilima.

“Ova situacija Senegal baca u ustavnu krizu jer se izbori moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata aktuelnog predsjednika. Ovo je za Senegal neistražena teritorija”, komentarisao je Mukahid Durmaz, analitičar specijalizovan za zapadnu Afriku iz konsultantske kompanije Verisk Maplecroft.

Tenzije, piše BBC, rastu već dvije godine. Tada je opozicija optužila vladu da pokušava izbaciti njihovog kandidata iz igre podizanjem optužnice protiv njega. Jedna je stranka tada zabranjena.

U ponedjeljak je vlada ograničila internet da bi, kako je navela, spriječila širenje poruka subverzije i mržnje koje prijete javnom redu i miru.

Međutim, opozicija ističe da je to prije učinjeno kako bi se onemogućila organizacija protesta. Opozicija takođe optužuje vladu da je isključila signal privatnoj televiziji Walf TV. Vlada tvrdi da su time pokušali zaustaviti pozive na nasilje, prenosi Jutarnji.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *