Sferamedija

Počinje Asanžova posljednja pravna bitka

dzulijan-asanz

Ako Asanž dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održaće se puno saslušanje kako bi se ponovo razmotrio njegov slučaj.

 

Ako izgubi, preostaje mu samo Evropski sud za ljudska prava (ECHR), na kojem je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž započeće u utorak moguće posljednju pravnu bitku koja bi ga mogla spasiti od izručenja Sjedinjenim Državama iz Velike Britanije nakon 13 godina borbe s vlastima na sudovima u Engleskoj.
Američki tužioci žele suditi 52-godišnjem Asanžu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu velike količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem Vikiliksa.

Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav zločin nema opravdanja. Asanžove mnogobrojne pristalice smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojeg krivično goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Asanžove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, prije nego što je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uslova puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona, u kojem se čak i oženio.

Britanija je njegovo izručenje SAD odobrila 2022, nakon što ga je sudija isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Asanžovog mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubistva u slučaju da ga deportuju, prenosi Index.

Njegovi će odvjetnici pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnome saslušanju pred dvama sucima na Visokome sudu u Londonu, kada će Assange možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stela prošle je sedmice kazala da se radi o pitanju života i smrti.

Braniće se tvrdnjama da je Asanžov progon politički motivisan te da se radi o nedopustivom napadu na slobodu govora, kao i kada je prvi put izdavaču suđeno prema američkome Zakonu o špijunaži.

Podržavaju ga Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su sarađivale s Vikiliksom i australijski političari, kao što su premijer Entoni Albaniz, koji je prošle sedmice glasao za prijedlog povratka Asanža u Australiju. Papa Franjo prošle godine primio njegovu ženu.

“Umrijet će”

Ako Asanž dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održaće se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Evropski sud za Ljudska prava (ECHR), na kojem je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

Stela Asanž prošle sedmice je rekla da će podnijeti hitni nalog ECHR-u ako bude trebalo. Poručila je da njen muž neće preživjeti bude li bio izručen.

“Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički”, kazala je. “Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako ga se izruči, umrijeće”.

Asanžov brat Gabriel Shipton uporedio je osnivača Vikiliksa s Aleksejem Navaljnim, ruskim opozicionim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

“Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena”, kazao je za BBC. “Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor, ili pak da će umrijeti u britanskome zatvoru.”

Vikiliks proslavio se 2010. kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima Apache u Bagdadu 2007. ubija desetke ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa.

Nakon toga objavio je hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuje svjetske vođe od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *