Sferamedija

Podignuta optužnica protiv Tonija Cetinskog

toni-cetinski.

Tačno 13 mjeseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamjenu za lažne potvrde o vakcinaciji od Covida-19.

 

Naime, policija je u saradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o prevarama s kovid potvrdama koje su se kupovale za najmanje 100 evra, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (prije)ostalih 224, istraga i dalje provodi.

Kako se prenosi, među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od jula do oktobra 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu vakcinisani protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu kovid potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sistem Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su vakcinisani.

Niz poznatih osoba pribavio lažne potvrde

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao lične podatke niza osoba željnih potvrde bez da se vakcinišu. A ujedno joj je proslijeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sistem Ministarstva, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci vakcinisani, a koji su temeljem toga zatim neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde.

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale djelo te će se najverovatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mjesto rada, a kad je izbila afera niz poznatih imena koji su, na ovaj ili onaj način pribavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, su pjevač Toni Cetinski, operska pjevačica Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih firmi, TV voditeljka i njen suprug, brojni privatni preduzetnici, jedan bivši učesnik Velikog brata, i brojni sportisti.

Istražitelji sumnjaju da je medicinska sestra sa 11 posrednika zaradila preko 28.000 evra i 36.000 kuna koje su međusobno podijelili. U svoju obranu P.R. kazala je da osobe koje je upisivala u sistem nije poznavala već su joj dolazili samo posrednici koji bi joj donosili liste s podacima i novac.

(Kurir.rs/Blic/Jutarnji.hr)

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *