Sferamedija

Pooštrene kontrole između Hrvatske i Slovenije

Na granici između Slovenije i Hrvatske ove sedmice, od srijede do petka, policijski službenici provode koordinisani pojačani nadzor čija je svrha sprečavanje i otkrivanje neovlaštenog prelaska šengenske granice.

 

Sa slovenačke strane do sada je otkriveno 127 ilegalnih prelazaka stranaca i četiri krijumčara, a s hrvatske strane 172 migranta i tri krijumčara, prenosi slovenska agencija STA.

Hrvatski i slovenački policajci uskladili su svoje planove i fokusirali se na one dijelove granice gdje je najviše neovlaštenih prelazaka, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani Peter Skerbiš, načelnik Sektora granične policije u Upravi uniformisane policije.

Prema Skerbišu, stroža kontrola pokazuje da policijski službenici zajedničkim radom mogu otkriti više stranaca koji ilegalno prelaze granicu. Dnevni podaci pokazuju da slovenača policija obično otkrije više stranaca na slovenačkoj strani granice od hrvatskih kolega.

Upućivanjem dodatnog broja hrvatskih policajaca na granicu sa Slovenijom te mješovitim kontrolama sa slovenačkim policajcima povećana je učinkovitost rada, tako da zajedničkim djelovanjem možemo otkriti migrante i krijumčare i prije nego što ilegalno uđu u Sloveniju, rekao je Skerbiš, prenosi Fenix-magazin.

Slovenačka policija do sada je tokom pojačanog nadzora otkrila 127 migranata koji su došli iz Hrvatske. Prednjače građani Sirije, Afganistana, Maroka i Bangladeša. Otkrila je i Rumuna, Srbina i dvojicu Ukrajinaca koji su krijumčarili migrante.

Hrvatska policija je u posljednja dva dana na granici sa Slovenijom, gdje djeluju udružene mješovite ophodnje, otkrila 172 migranta i tri krijumčara, a na ostalim područjima još šest krijumčara.

U akciji je u tri dana bilo uključeno nešto više od 160 policajaca, a prema riječima Skerbiša, i Hrvatska je pojačala svoje redove.

U Sloveniji dodatno učestvuju specijalizovane jedinice za nadzor državne granice, a uključeni su i dronovi, helikopteri, vodiči službenih pasa i druga tehnička oprema. Ovo je prva strožija kontrola ove godine.

Kada je riječ o krijumčarenju ljudi, policijska statistika pokazuje da je policija u 2022. obradila 242 slučaja krijumčarenja ljudi, dok ih je prošle godine bilo 479. Lani je uhapšeno 557 krijumčara ljudi (548 stranaca i devet slovenačkih državljana) s 3.280 migranata. Policija je odredila pritvaranje za 514 krijumčara.

Ove godine, pak, do 1. marta, obrađen je 121 slučaj u kojem je uhapšeno 137 krijumčara ljudi, i to 135 stranaca i dva slovenačka državljanina, sa 757 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju. U istom period prošle godine obrađeno je samo 27 predmeta, što ukazuje na značajan porast, rekao je Skerbiš.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *