Sferamedija

Potjernica za slavnim bračnim parom

potjernica-bracni-par

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na potjernicu supružnike Sergeja i Violetu Bidu zbog krivičnih prijava.

 

Riječ je o osvajačima srebrnih medalja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. Za neovlašćeno napuštanje vojne jedinice ili mjesta služenja prijeti im kazna od pet do deset godina zatvora.

Ogroman skandal koji bi mogao imati posljedice. Sergej je jedan od najboljih u svjetskom mačevanju, a kao član ruskog tima na Igrama u Tokiju 2021. godine postao je srebrni. Njegova supruga Violeta Bida (rođena Krapina) takođe je olimpijka, a osvajila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu i općenito se smatra veoma dobrom takmičarkom u mačevanju.

Sve je počelo kada se par 2023. godine preselio u Ameriku. Pritom nisu prekinuli karijeru, ali su, očigledno, porušili sve mostove za povratak kući. Sergej i Violeta nisu nikoga obavijestili u Ruskoj mačevalačkoj federaciji (RFF), a ceh je platio selektor ove zemlje Aleksandar Gluzunov kojeg je Savez smijenio.

Sredinom ljeta, Sergeju je dozvoljeno da učestvuje na američkom prvenstvu u mačevanju. Tamo je trebala biti i Violeta,  ali je propustila takmičenje zbog trudnoće. Oni nisu krili da su napustili zemlju zbog neslaganja sa političkim kursom vlade. Kao rezultat toga, stvar je došla do krivičnog gonjenja.

Bilo je najlogičnije pretpostaviti da se to dogodilo zbog njihove direktne veze sa oružanim snagama zemlje. U to vrijeme Sergej je bio naveden kao zastavnik Ruske garde, a Violeta je bila član osoblja u Ministarstvu odbrane Rusije. Budući da su napustili zemlju bez obavještavanja uprave, posljedice bi mogle biti veoma ozbiljne.

„Činjenica da su stavljeni na potjernicu direktan je dokaz njihovog bjekstva iz Rusije kao vojnog osoblja u Sjedinjene Američke Države. Oni su vojna lica, prije svega, donijeli su nezakonitu odluku da napuste zemlju i djeluju u neutralnom statusu za zemlju koja je nama neprijatelj. Kako mogu ovo podržati? Ovo me razočarava”, rekao je bivši predsjednik Ruske mačevalačke federacije Aleksandar Mihajlov za RIA Novosti.

Sami sportisti još nisu komentarisali i, sudeći po društvenim mrežama, uživaju u životu u Americi. Sada se govori da bi mogli dobiti američko državljanstvo kako bi nastupili na Igrama u Parizu, no teško je vjerovati da se to može desiti. Ovo je ozbiljan presedan za ruski sport i nagovještaj drugim sportistima koji razmišljaju o prelasku u drugu zemlju.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *