Sferamedija

Predjeli koje će pogoditi vjetrovi od 220 km/h

snijeg

Veoma snažan ciklon formirao se na sjevernom dijelu Atlantika. Riječ je o ciklonu čiji se centar nalazi južno od Grenlanda i koji sve više jača, ujedno se i produbljuje.

 

Ovaj ciklon sjevernom dijelu Atlantika između Kanade i Islanda donosi veoma obilne sniježne padavine, jugoistočno od Grenalnda i kišu, dok su južni dio Grenlanda zahvatile obilne snježne padavine.

Ono po čemu je specifičan ovaj ciklon jeste po tome što ima karakteristike snažnog uragana kada je vjetar u pitanju, iako je riječ o vantropskom ciklonu umjerenih širina.

Udari vjetra unutar ciklona su i do nevjerovatnih 220 km/h i bilježe se na južnom dijelu Grenlanda, dok su oko centra ciklona nad sjevernim dijelom Atlantika od 180 d0 200 km/h.

Talasi južno od Grenalnda imaju visinu i do 20 metara, tako da je ovaj ciklon velika prijetnja po prekooekanske brodove.

Pored uraganskih vjetrova, ciklon će južnom dijelu Grenalnda donijeti i pola metra snijega, uz vijavicu i mećavu, a snežni nanosi biće višemetarski.

Riječ je o jednoj od veoma snažnih orkanskih i zimskih oluja na sjevernom Atlantiku, a nalik uraganskim. Tokom jesenjih i zimskih mjeseci orkanske oluje česta s pojava na sjevernom Atlantiku koje se često direktno obrušavaju na sjevernu i zapadnu Evropu.

U toku večeri i noći front u sklopu ciklona zahvatiće i Island i donijeti obilnu kišu i otopljenje, planinama i snijeg, a otopljenje se očekuje zbog izraženog južnog strujanja. Očekuju se olujni vjetrovi od 100 km/h.

U naredna dva dana ciklon će se svojim centrom sporo premještati dalje na istok i u četvrtak će se naći južno od Islanda, a sjevernije od Irske i Škotske. Tada, ali i u petak i tokom vikenda imaće centar u blizini Farskih ostrva i imaće vrijednost vazdušnog pritiska od 946 mb.

Ovaj ciklon u svom zadnjem dijelu donijeće snijeg i zahlađenje Islandu, a Britanskim ostrvima i Irskoj kišovito, ali i toplo vrijeme, zbog izraženog južnog strujanja.

Ovaj ciklon donijeće orkansku oluju u drugoj polovovini sedmice, naročito u petak i tokom vikenda oblasti Atlantika od jugozapadne do sjeverozaapdne Evrope, a uticaće i na vrijeme na području Balkana, pa se u četvrtak i tokom vikenda očekuje naoblačenje i Srbija će tada biti pod uticajem južnog strujanja, uz kišovito vrijeme i temperature i do 20°C. U prilog ovome ići će i nastanak sekundarnog ciklona iznad centralnog Mediterana.

Inače, zahvaljujući ciklonskoj aktivnosti nad Atlantikom i Mediteranom, Srbiju, ali i veći dio evropskog kopna do kraja februara ne očekuje zimsko zahlađenje sa snijegom, zbog toga što ćemo se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, uz snažna južna strujanja, prenosi “Telegraf”.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Tags

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *