Sferamedija

Prestanite pomagati Ukrajini i sve će biti brzo gotovo

Objavljen je intervju koji je ruski predsjednik Vladimir Putin dao američkom voditelju Takeru Karlsonu, prvi Putinov intervju sa zapadnim medijima otkako je Rusija počelu intervenciju u Ukrajini.

 

Karlsona, koji je često kritikovao američku podršku Ukrajini, nazivao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog “ukrajinskim makroom” i uspoređivao ga sa pacovom, bio je manje agresivan u intervjuu s Putinom. Ruskog predsjednika oslovljavao je s “gospodine predsjedniče”.

Putin je proveo više od 30 minuta govoreći o istoriji Rusije, Litvanije, Poljske i Ukrajine, u monologu koji se protezao od vladavine kijevskog kneza Olega Mudrog u devetom vijeku do kritike Lenjinove  sporljne politike.

Kad je razgovor konačno došao do 21. vijeka, Putin je optužio SAD i druge zapadne zemlje za produžavanje rata u Ukrajini.

Mirovni pregovori s Ukrajinom bili su “skoro finalizirani”, rekao je Putin, ali tada je Ukrajina “odbacila sve te sporazume i poslušala upute zapadnih zemalja, evropskih zemalja i Sjedinjenih Država da se bori protiv Rusije do samog kraja”.

Putin je kao krivca posebno istakao Borisa Džonsona, bivšeg britanskog premijera koji je bio prisiljen napustiti britanski parlament u lipnju 2023. godine. Putin je tvrdio da je kao premijer odvratio Zelenskog od potpisivanja mirovnog sporazuma u ranoj fazi sukoba.

“Činjenica da se oni (Ukrajina) pokoravaju zahtjevu ili uvjeravanju gospodina Džonsona, bivšeg premijera Velike Britanije, čini se smiješnom”, rekao je Putin.

U videu objavljenom prije intervjua Karlson je rekao da je bio ponukan na razgovor s Putinom, dijelom zato što američka javnost “nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili koji su mu sada ciljevi”. Nije jasno hoće li Amerikancima bilo što od toga sada biti jasnije.

U decembru je Kremlj rekao da je uključivanje u mirovne pregovore s Ukrajinom “nerealno”, dok je Ukrajina rekla da je uslov za mir potpuno povlačenje s teritorija koji je Rusija okupirala. U intervjuu je Putin rekao Karlsonu da Rusija i SAD još uvijek razgovaraju “preko raznih agencija” o okončanju rata.

Ruska poruka SAD-u, rekao je Putin, jest: “Ako stvarno želite prestati s borbama, trebate prestati isporučivati oružje. Sve će biti gotovo za nekoliko sedmica.”

Putin je rekao da je posljednji put razgovarao s Džoom Bajdenom prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

 

 

 

“Srbi su poseban narod”

Vladimir Putin izjavio je i da je Rusija morala da stane u odbranu Srbije tokom ratova devedesetih godina jer su Srbi, kako je rekao, “poseban i narod blizak Rusima”.

“Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama”,  rekao je Putin u intervjuu.

On je dodao da su SAD su 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije prekršile međunarodno pravo.

“Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastarjeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarjelo”, rekao je Putin.

“Rusija neće postati satelit Pekinga”

Govoreći o Kini, Putin je rekao da nije moguće da će Moskva postati satelit Pekinga.

“Prvo, zemlje imaju dobrosusjedske odnose, a drugo, njihova spoljnopolitička filozofija je neagresivna”, izjavio je Putin.

Karlson je tokom intervjua postavio i pitanje da li bi izvještaču Volstrit džurnala Evanu Gerškoviču, koji je u zatvoru u Rusiji, moglo biti dozvoljeno da se vrati u SAD, u znak Putinove “dobre volje”, a ruski lider je rekao da mu je “dobre volje” ponestalo, žaleći se na nedostatak reciprociteta sa Zapada.

Putin je posljednji intervju za zapadne medije dao američkoj televiziji CNBC u oktobru 2021. godine na Međunarodnom forumu “Ruska energetska sedmica” u Moskvi.

Karlson je u najavi za ovaj intervju, koji je naišao na kritike zapadnih medija i prije nego što je objavljen, rekao da ga je Bijela kuća već dva puta spriječila da razgovara sa Putinom.

On je dodao da je uradio intervju sa predsjednikom Rusije zato što je to posao novinara.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *