Sferamedija

Prigožinovu smrt organizovao Patrušev

prigozin-smrt-putin

Sekretar Savjeta nacionalne bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev je naredio i organizovao atentat na pokojnog šefa plaćeničke grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, piše Vall Street Journal, pozivajući se na zapadne obavještajne službe i bivšeg ruskog obavještajnog oficira.

 

Prigožinova Vagner grupa postala je ključni dio ruske ratne mašine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Povećana napetost između šefa plaćeničke grupe i ruskog ministarstva odbrane navela je Prigožina da pokuša kratkotrajnu pobunu u Rusiji u junu 2023. koja je izazvala šokove širom svijeta.

Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, negirao je ove navode američkog lista, nazivajući ih fantazijama.

Kako prenosi Reuters, Peskov je rekao je da je vidio taj članak, ali da ga neće komentarisati.

“U posljednje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal veoma voli da proizvodi fantazije”, navodi Rojters.

WSJ tvrdi da je Patrušev, jedan od najbližih saradnika ruskog lidera Vladimira Putina, dugo vidio Prigožina kao prijetnju, čak i prije pobune.

Patrušev navodno nije odobravao Prigožinovu otvorenu kritiku ruskog vojnog vrha i bio je zabrinut da je Vagner dobio previše moći. On je skrenuo pažnju Putinu na te činjenice, ali navodno Putin nije reagovao u tom trenutku jer je Vagner bio uspješan na bojnom polju.

List navodi da je Putin shvatio prijetnju kada se Prigožin prvi put otvoreno požalio da mu Ministarstvo odbrane namjerno ne daje dovoljno municije.

Prigožin je tada po prvi put indirektno kritikovao Putina, kada je u jednoj poruci pomalo zagonetno rekao da “djedica spava”, dok se sve to dešava. WST navodi da je Patrušev prisustvovao telefonskom razgovoru Prigožina i Putina, i da je tada Patrušev konačno uspio da ubijedi Putina o ozbiljnosti prijetnje.

Nakon prekinute pobune i Prigožinovog naknadnog preseljenja u Bjelorusiju, izvori su rekli za WSJ da je Patrušev bio odlučan da se pobunjenika kazni i da je napravio planove da ga ukloni, čemu se Putin navodno nije protivio.

Nekoliko mjeseci kasnije, Putin je spekulisao da je eksploziju izazvalo loše rukovanje granatama od strane onih koji su bili u avionu i nagovijestio da su možda umiješani droga i alkohol.

WSJ je demantovao Putinovu tvrdnju, tvrdeći da su izvori lista rekli da je mala bomba bila pričvršćena ispod krila Prigožinovog aviona dok je čekao na pisti moskovskog aerodroma.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *