Sferamedija

Reforme uslov za milijarde iz EU

for-den-jalen

Evropska komisija želi da BiH uspije na putu učlanjenja u EU, poručila je predsjednik Komisije Ursula fon der Lajen.

 

Ona se oglasila na društvenoj mreži X tokom današnje posjete Sarajevu.

“Želimo da BiH uspije na svom putu ka učlanjenju u EU. Sada cilj treba da bude jasan napredak u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje dobro poznajete. Mi smo ovdje da vas podržimo u približavanju Uniji”, napisala je Fon der Lajenova.

“Pokazali ste kroz formiranje vlasti i sve ono što je urađeno da ova zemlja može imati rezultate”, rekla je Fon der Lajenova.

Ona je rekla da cilj treba biti na ispunjavanja  14 prioriteta te da je do sada saradnja bila dobra i da treba nastaviti u tom pravcu te da zapadni Balkan treba da otvara svoje granice i zajednički da radi na formiranju jedinstvenog tržišta.

“Za BiH je to bolje poslovno okruženje i digitalizacija i na tome moramo svi raditi. Kombinacija reformi i investicija je izuzetno snažna i to funkcioniše u Evropskoj uniji i ukoliko bude uspješno realizovan plan rasta ne samo da bi približio naše privrede, već bi približio region Evropskoj uniji. Imamo mogućnost da udvostručimo vaše privrede u roku jedne decenije”, rekla je Fon der Lajenova.

Govoreći o datumu o početku pregovora Fon der Lajenova je rekla je da je rješavanje svih 14 priorieta veoma važno i to prije svega za BiH.

“To je onda snažan argument vaše sposobnosti da pravite iskorake i jačate vladavinu prava”, rekla je Fon der Lajenova.

Kada je riječ o pomoći, odnosno planu rasta i činjenici da je EU izdvojila šest mlijardi evra, Fon der Lajenova je rekla da će sve zemlje imati pristup tim sredstvima, ali da će uslov biti reforme.

“Ako se ne realizuju reforme sredstva će se preusmjeriti drugim zemljama zapadnog Balkana”, rekla je Fon der Lajenova.

Krišto je istakla da je posjeta značajan korak na putu BiH ka EU i posjeta je prilika da se predstavi novi plan rasta Evropske unije za zemlje regije.

“To je bitno za sve nas i trebamo iskoristiti priliku da napravimo značajan iskorak kroz novi plan rasta. Ova posjeta predstavlja da se upoznamo sa finansijskom odlukom od šest milijardi evra od čega je dve milijarde bespovratno, a ostalo je zajam. Trebamo se zahvaliti zemljama EU na ovoj potpori”, rekla je Krišto.

Ona je rekla da bi otvaranje pregovaračkog procesa značio za BiH te da bi u kontekstu geopolitičkih procesa BiH postala stabilnija i uspješnija.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa Fon der Lajenovom, koja se potom sastala sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Tags

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *