Sferamedija

Rusi probili front kod Zaporožja

Pripadnici ruskih snaga probili su liniju fronta u Zaporožju i ušli u Rabotino.

 

Mnogi ruski vojni kanali na Telegramu navode da se borbe već vode na periferiji sela dok ukrajinski izvori za sada nisu potvrdili takve informacije.

“Oružane snage Rusije napredovale su kilometar u pravcu Rabotina i povratile kontrolu nad dijelom položaja koje je neprijatelj zauzeo tokom ofanzive u ljeto 2023. godine. Trenutno se vode borbe na zapadnoj periferiji sela”, navodi ruski vojni bloger Ribar.

“Potvrđeno je napredovanje u oblasti sela. Borbe se vode na periferiji. Samo selo je i dalje pod kontrolom neprijatelja”,  navodi ruski vojni ekspert Boris Rožin na svom kanalu na Telegramu.

Rusi su prema navodima vojnih blogera pokrenuli ofanzivu na širokom frontu u subotu uz pomoć artiljerije i Solncepekova nakon čega su oklopne grupe krenule u juriš. Motorizovani puk 71. brigade navodno je došao do Rabotina iz pravca zapada.

Oružane snage Ukrajine su u subotu potvrdile da su Rusi prešli u ofanzivu na sektoru Zaporožja.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine nedavno je upozorio da ruska vojska sprema napad na Rabotino i da su Rusi na tom dijelu fronta koncentrisali više vojnika nego kod Avdejevke u oblasti Donjecka.

“Grupa koja se koncentrisala u pravcu Orehovskog u posljednjih nekoliko dana ili nedjelja je brojnija po ljudstvu od grupe koja je uključena u pravcu Avdijivke. Očigledno nisu došli u šetnju”,  upozorio je prije nekoliko dana portparol grupe Oružanih snaga Ukrajine u Tavriji Dmitrij Lihovi.

Ukrajinska vojska, podsjetimo, povukla se u subotu iz Avdejevke.

(Kurir.rs)

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *