Sferamedija

Sankcije političarima diktiraju kreditiranja

sankcije-banke-srpska.

Sankcije vodećim političarima Republike Srpske, ali i trendovi u vezi s usklađenosti prihoda i rashoda u narednom periodu odrediće mogućnost kreditiranja na inostranim tržištima, smatra ekonomista Milenko Stanić.

 

Podsjećamo, Ministarstvo finansija Republike Srpske je saopštilo da je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Mudis” izvršila analizu finansijskog stanja Srpske, te potvrdila kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima, što ukazuje da je Republika Srpska zadržala povoljne indikatore ekonomske stabilnosti.

“U analizi ekonomske i institucionalne snage, kao i ocjene javnih finansija, pohvaljuju se institucionalne aktivnosti koje su dovele do rasta poreskih prihoda koji je omogućio da se ta sredstva usmjere za podršku mladima, penzionerima, te širokoj kategoriji društveno osjetljivih porodica, uključujući određenu kategoriju nezaposlenih roditelja”, naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da se očekuje dalji rast prihoda i dodatno smanjenje nivoa zaduživanja koji će za rezultate imati dodatnu stabilnost budžeta.

“Stabilni izgledi ogledaju se u činjenici da podaci o dugu i finansijama Srpske nastavljaju da se poboljšavaju. Bruto domaći proizvod (BDP) od ove godine nastaviće da raste po stopi od tri odsto, podstaknut rastom potrošnje i izvoza u zemlje EU za koje se ocjenjuje da će imati veću potražnju”, navodi se u analizi “Mudisa”.

Ipak, iz “Mudisa” su kao osnovnu prepreku napretku u politikama i reformama naveli osjetljivo političko okruženje.

“Zamajac za reforme i snažniji doprinos ekonomskoj stabilnosti, upravljanju javnim finansijama i ljudskim pravima moglo bi predstavljati otvaranje pregovora za pristupanje EU”, istakli su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Stanić je za “Nezavisne novine” rekao da rejting nije promijenjen iz prethodnog perioda, te da je on procjena trenutne situacije na bazi pregleda, priliva i odliva finansijskih sredstava.

“Trenutno punjenje budžeta je uredno i tu nema nikakvih problema, ali ono što revizija nije procjenjivala jesu budući trendovi kretanja u vezi s usklađenosti prihoda i rashoda u budućem periodu.

Tu je problem koji se očekuje za Republiku Srpsku jer je u budžetu planirano oko 810 miliona KM kreditnih sredstava za pokriće budžeta iz inostranih zaduženja, i tu će biti ogroman problem.

Oni nisu procjenjivali politički aspekt pritisaka koji se vrše na Srpsku, odnosno zatvorenost međunarodnih tržišta i to će biti ogroman problem”, istakao je Stanić.

Prema njegovim riječima, trenutni kreditni rejting Republike Srpske je na srednjem nivou.

“Nije ni najlošiji, ali je daleko od najpovoljnijeg. Procjene budućih kretanja nisu uzete u obzir i to se očekuje u toku ove godine s obzirom na sankcije koje su uvedene našim vodećim funkcionerima od strane SAD i Velike Britanije. To ozbiljno može da poljulja fiskalnu stabilnost, odnosno budžetsku stabilnost”, naglasio je Stanić.

Ekonomista Slaviša Raković kaže da što se tiče rejtinga ne objavljuje se cijeli nalaz koji je dostupan investitorima.

“Rejting sam po sebi obezbjeđuje pristup međunarodnom tržištu, ali je nemoguće, bez nalaza u okviru ocjene, dati procjenu visine i namjene investicija, odnosno bilo kakvih ograničenja u tom pogledu”, objašnjava Raković.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *