Sferamedija

Sindikalci se nisu dogovorili sa predsjednikom i premijerom

sindikat-bozo-protesti

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske rekao je da su predstavnici sindikata juče održali sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem, ali da nisu našli zajednički jezik.

 

Tako da će šest granskih sindikata sutra u Banjaluci održati mirnu protestnu šetnju.

Podsjetimo, sindikati koji predstavljaju radnike zaposlene u javnoj upravi, dijelu zdravstva, unutrašnjih poslova i pravosuđa najavili su za 29. septembar protest, jer kako tvrde, Vlada RS nije ispoštovala obavezu iz Sporazuma potpisanog prošle godine, koja podrazumijeva da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres.

Marić je potvrdio da će sindikalci sutra od 12 časova prošetati od parka Mladen Stojanović do Trga Krajine u Banjaluci.

“Problem je što ovi sindikati koji protestuju do sada nisu mogli da razgovaraju sa Radovanom Viškovićem, jer premijer samo razgovara sa sindikalnim maršalom u Republici Srpskoj, a koji se inače ništa ne pita za stanje u budžetima.

Juče smo na poziv predsjednika Republike Srpske otišli na sastanak u Palatu gdje su bili prisutni i premijer Višković i ministrica finansija RS Zora Vidović, koji nam apsolutno nisu dali nijedan argument, nijednu šansu osim da mi sutra u masovnom broju izađemo na ulice”, kazao je Marić.

Sindikati, poručuje, traže da se ispoštuje pomenuti Sporazum od prošle godine.

“Mi smo prevareni. Milorad Dodik nam je pružio ruku prošle godine, da smo postigli dogovor da će 55.000 radnika u javnom sektoru nominalno dobiti ekvivalentnu protivvrijednost koliko iznosi topli obrok i regres u Republici Srpskoj.

Jednostavno, moramo da znamo da ovih 55.000 radnika na neki način kažnjeno, jer oni kao radnici čiji je poslodavac Vlada RS nemaju pravo na posebno iskazivanje naknade za topli obrok i regres, već je ona integrisana u platu. I kada te naknade izdvoje iz plate, dođete do toga da vam policajac radi za minimalac, da vam pola uprave za radi za minimalnu platu”, pojasnio je Marić.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *