Sferamedija

Srbijanka u Banjaluci neovlašteno skupljala priloge

Policija u Banjaluci kaznila je mlađu ženu S.M. iz Srbije zbog neovlaštenog prikupljanja dobrovoljnih priloga, a ona je tom prilikom nosila i fotografiju oboljele osobe.

 

Naime, ona je tokom vikenda zatečena u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, a policija je utvrdila da se državljanka Srbije predstavljala kao ovlašteno lice humanitarne organizacije iz te zemlje i bez potrebne dokumentacije od građana tražila dobrovoljne priloge u svrhu navodnog liječenja oboljele osobe.

“Od S.M. oduzeti su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenim prekršajem, a o svemu navedenom obaviješten je dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje i dežurni inspektor Terenskog centra za strance Banjaluka”, navode iz PU Banjaluka.

Policijska uprava Banjaluka, uputila je apel građanima da povećaju oprez u slučaju pojave lica koja dobrovoljno prikupljaju priloge, te da ne nasjedaju na prevare prilikom kojih se od njih traži da doniraju novac u humanitarne svrhe, a sve u cilju kako ne bi bili oštećeni izvršenjem nekog od krivičnih djela ili prekršaja.

“Podsjećamo građane da po Zakonu o javnom redu miru Republike Srpske, dobrovoljne priloge, kao i druge vidove pomoći mogu prikupljati privredna društva i druga pravna lica, humanitarne i druge organizacije, građani i njihova udruženja uz prethodnu prijavu, koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na čijoj se teritoriji vrši prikupljanje priloga, na osnovu čega nadležni organ izdaje potvrdu o prijavi ukoliko je prikupljanje dobrovoljnih priloga u skladu sa zakonom, ili suprotno tome donosi rješenje kojim zabranjuje prikupljenje dobrovoljnih priloga ukoliko to remeti javni red i mir ili ako to nalažu interesi bezbjednosti”, navode iz PU Banjaluka.

Kako dodaju prijava za prikupljanje dobrovoljnih priloga ne podnosi se u slučaju da se prilozi prikupljaju u okviru privrednog društva ili nekog drugog pravnog lica radi postizanja zajedničkih ciljeva i zadovoljavanja posebnih potreba radnika;

prikupljanje priloga koje organizuje mjesna zajednica na svojoj teritoriji ili skupština etažnih vlasnika radi određenih ciljeva u okviru aktivnosti mjesne zajednice, odnosno zajednice etažnih vlasnika;

prilozi prikupljaju umjesto karata za kulturne manifestacije koje organizuju političke organizacije i udruženja građana, u skladu sa programom svojih aktivnosti i kada prikupljanje priloga organizuju vjerske zajednice.

“Građanima savjetujemo da postupaju oprezno u situacijama kada se od njih traži novac za dobrovoljne priloge i u humanitarne svrhe, te da u slučaju da im se obrate sumnjiva lica isto prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122”, navode iz policije.

 

sferamedija-logo

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *