Sferamedija

Šta znači ime bh. kompanije “Pretis”?

Kompanija Pretis iz Vogošće ponovo je u velikom usponu.

 

Podsjetimo, kompanija je 2022. godine imala ukupne prihode od oko 54 miliona KM i dobit od 5,8 miliona KM, piše BiznisInfo.ba.

Pretis ozbiljno “prijeti” da preuzme lidersku poziciju među kompanijama namjenske industrije u BiH.

Osnovan je daleke 1948. godine kao državna firma i ubrzo je postao jedan od tada najvećih i najmodernijih fabrika oružja u Evropi.

Ovo preduzeće i dalje u imenu nosi uspomenu na svog osnivača i na neka bivša vremena. Naime, ime fabrike je skraćenica od riječi “Preduzeće Tito Sarajevo”.

Prvih godina postojanja proizvodnja je najvećim dijelom bazirana za potrebe armije, pa je Pretis ubrzo postao najveća tvornica namjenske proizvodnje u tadašnjoj Jugoslaviji.

U proizvodnom programu Pretisa bili su:

Artiljerijska municija

Minobacačka municija

Tenk municija

Rakete

Avio-bombe

U civilnom programu se bavio konstrukcijom i izradom različitih metalnih proizvoda.

Jedan od tih proizvoda je i danas poznati lonac za ekspres kuhanje popularno nazvan Pretis lonac. Ne postoji domaćinstvo u bivšoj Jugoslaviji koje nije imalo ovaj lonac.

Kasnije Pretis proizvodi bicikle, a preduzeće je radilo i licencne NSU skutere, motore i auta, kasnije se iz toga izrodio TAS sa bubama i Golfovima, te Energoinvest.

Naime, godine 1967. Pretis je, sa druge tri vojne fabrike, uspostavio holding kompaniju UNIS Sarajevo postavši lider u industriji prerade metala u BiH sa 50.000 radnika. Kapacitet proizvodnje artiljerijske municije bio je blizu 1.000.000 jedinica u godini.

Nekad velika i slavna Tvornica automobila Sarajevo – TAS, nastala je 1970. godine potpisivanjem ugovora između UNIS-a i njemačkog Volkswagena, te gradnjom tvorničkih pogona u Vogošći koja je započela 1. jula 1971. godine.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *