Sferamedija

Stevandić o presudi Okružnog suda u Banjaluci

stevandic

Nakon što je Okružni sud u Banjaluci jučerašnjom presudom ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske, predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić poručuje da je to iznenađujuće jer se “sada pojavilo duplo pravosuđe”.

 

“Ministarstvo pravde je organ u Vladi Srpske i pravi raspored sudova, finansira i usvaja budžet za sudove i ovo je potpuno nejasno i traži ozbiljne konsultacije i razjašnjenja, a ne ishitrene izjave.

Moramo razriješiti situaciju, budući da Srpska odnosno Ministarstvo pravde finansira sudove, daje plate sudijama, a oni presuđuju van odluka Narodne skupštine, a po aktima koje je Narodna skupština stavila van snage”, rekao je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Ovo je, dodao je, mnogo ozbiljnije nego što na prvi pogled izgleda i traži ozbiljnu analizu i konsultacije, a “možda je i neka vrsta otvaranja nove krize u BiH”, s tim što je, kako je naveo, prilično simptomatično i kada je i zašto je to tako urađeno.

“U svakom slučaju, iskonsultovaćemo se svi koji smo predsjednici institucija i moraćemo da donesemo ozbiljne odgovore i zaključke”, naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Novonastala situacija je, kako je naglasio, “poziv na novu i veću hajku protiv Republike Srpske”.

“Ja ne želim da uvrijedim nijednog ni tužioca ni sudiju, ali moram da kažem da će implikacije ovoga ići u tom smjeru.  Ovo je poziv na blaćenje i vrijeđanje Republike Srpske, a može biti poziv i na fizičko ugrožavanje ljudi koji imaju stav da to ne smije da se radi. I zato kažem, to je veoma opasno i traži vrlo ozbiljnu analizu i reakciju”, poručio je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Okružni sud u Banjaluci juče je oslobodio optužbi Muharema Štulanovića, imama i profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

Štulanović je optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo. Okružni sud  u Banjaluci je oslobodio Štulanovića, na taj način poštujući odluku Ustavnog suda BiH.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *