Sferamedija

Sve više članica EU sada traži prekid vatre u Gazi

Danas sve više zemalja Evropske unije (EU) podržava prekid vatre u Pojasu Gaze, rekao je u četvrtak visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borel, prenosi Anadolija.

 

Obraćajući se novinarima prije sastanka Evropskog vijeća u Briselu, Borrel je rekao da će lideri razgovarati o ratu u Ukrajini i pitanjima proširenja.

“Razgovaraćemo i o situaciji u Gazi”, rekao je Borel, dodajući da će morati uzeti u obzir prošlosedmično glasanje u Generalnoj skupštini UN-a kojim se poziva na prekid vatre u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Dodao je da Evropljani moraju početi razmišljati o tome kako se nositi s problemom koristeći politički pristup.

“Arapske zemlje su već rekle da neće učestvovati u obnovi Gaze osim ako ne postoji snažna posvećenost međunarodne zajednice izgradnji dvodržavnog rješenja. I mi se moramo fokusirati na to”, rekao je Borel.

Rekao je i da postoje različiti pristupi među državama EU ali da, kao što je prošlosedmično glasanje u UN-u pokazalo, danas ima više država članica koje podržavaju prekid vatre nego ranije.

“Sve je više ljudi. Moramo se fokusirati na političko rješenje problema jednom zauvijek. I to je nešto o čemu će, siguran sam, razgovarati lideri,” dodao je Borrell.

Izrael je bombardovao Pojas Gaze iz zraka i kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofanzivu u znak odmazde za prekogranični napad palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 18.608 Palestinaca je ubijeno, a 50.594 povrijeđeno u izraelskim napadima od tada, prema zdravstvenim vlastima Gaze, piše Fena.

Prema zvaničnim podacima, u Izraelu je u napadu Hamasa ubijeno 1.200 ljudi.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *