Sferamedija

Tužilac Diana Kajmaković kažnjena

diana-kajmakovic

Diana Kajmaković, dosadašnja zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ubuduće će biti “samo” tužilac Tužilaštva BiH.

 

Ovu odluku donijela je prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), koja je odlučujući po disciplinskom postupku protiv Kajmakovićeve, utvrdila da je pomenuta odgovorna što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH, u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja, držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene od 8. novembra 2021. do 24. avgusta 2022. godine, ličnim dostavljanjem tuženoj “na ruke”, koji se odnose na predmete “Sky aplikacija”.

“To je za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu sa propisima ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od strane postupajućih tužilaca. Takođe je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršiocu dužnosti glavnog tužioca”, saopštili su iz VSTS-a, dodajući da je Kajmakovićeva na ovaj način prekršila član 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH kojim se navodi da “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

Pored toga, sada već bivša zamjenica glavnog tužioca, odgovorna je i za zloupotrebu službenog položaja.

“Odgovorna je, što je znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacija kriminogenih lica iz predmeta ‘Sky aplikacije’ u odnosu na nju, zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta te je na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu pribavljanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne, čime je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 6. Zakona o VSTV-u BiH: ‘korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe'”.

Pored podsjećanja da na odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH, iz ove pravosudne institucije napominju da prethodna odluka disciplinske komisije o udaljenju Dijane Kajmaković od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva BiH ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka protiv iste.

Takođe, naveli su i da u disciplinskom postupku nisu uzete u obzir sankcije koje su SAD uvele Kajmakovićevoj.

“U toku disciplinskog postupka Ured disciplinskog tužioca (UDT) isticao je činjenicu da je 26. septembra 2022. godine tužena, u svojstvu tužioca Tužilaštva BiH, Izvršnom uredbom Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) uvrštena na listu Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), smatrajući da to tuženu čini dalje nedostojnom za vršenje tužilačke dužnosti. Međutim, na ove okolnosti, odnosno razloge koji su navedeni u Izvršnoj uredbi SAD-a, UDT nije izvodio dokaze niti dokazivao navode u ovom disciplinskom postupku, pa samim time Prvostepena disciplinska komisija nije mogla utvrditi činjenice koje bi bile od uticaja za eventualno donošenje drugačije odluke od naprijed navedene”, pojasnili su iz VSTS.

Konačno, imajući u vidu da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet protiv Diane Kajmaković, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da postupi u okviru svojih nadležnosti u navedenom predmetu, zaključili su.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *