Sferamedija

Ukrajina gađala teritoriju Rusije

belgorod-rusija

Ukrajinski ratni avion je prvi put ispalio oružje koje je pogodilo metu unutar Rusije, rekao je izvor iz ukrajinske vojske za Sky News.

 

Izvor je rekao da je “ruski komandni čvor” pogođen u nedjelju u oblasti Belgorod, zapadna Rusija.

Belgorod se nalazi blizu granice sa sjeveroistočnom Ukrajinom. Nije odmah bilo jasno koja vrsta municije je korišćena u napadu, uključujući i da li je korišćeno zapadno oružje.

Sjedinjene Američke Države i Francuska su nedavno izjavile da je ukrajinskim oružanim snagama dozvoljeno da koriste svoje oružje za napade na vojne ciljeve unutar Rusije – odakle ruske snage lansiraju napade protiv Ukrajine.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Prema novim smernicama koje je odobrio predsjednik Džo Bajden, američka municija može biti korišćena na ruskom tlu kako bi se pomoglo u odbrani grada Harkova u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Lord Kameron, britanski ministar spoljnih poslova, bio je manje specifičan, samo je rekao da je na Ukrajini da odluči kako će koristiti britansko oružje – kao što su krstareće rakete Storm Shadow koje mogu biti ispaljene iz ukrajinskih aviona.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, vojni izvor je rekao za Sky News: “Misija Ukrajinskih vazduhoplovnih snaga (UAF) je pogodila ruski komandni čvor u Belgorodu”, prenosi Telegraf.rs.

“Dok procjena štete još traje, potvrđeno je da je direktan pogodak. Ovo je prva municija isporučena iz vazduha od strane UAF-a koja je pogodila metu unutar Rusije.”

Ukrajina je lansirala više dronova duboko na teritoriju Rusije. Ali upotreba ratnog aviona za napade na mete unutar Rusije mogla bi biti viđena od strane Moskve kao nova eskalacija.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njihove snage oborile nekoliko ukrajinskih dronova u oblasti Belgorod. Nije bilo jasno da li je ovo dio istog napada.

Ukrajina, takođe, cilja ruske brodove

Ukrajinski vojni izvor je takođe rekao da su ukrajinske snage u subotu uveče izvele “koordinirani napad” na ruski desantni brod koji je nedavno prešao iz Crnog mora u Azovsko more.

Plovilo je postalo peti od sedam desantnih brodova klase Ropuča koji su potopljeni ili “onesposobljeni” ukrajinskim napadima, rekao je izvor.

“Ovaj uspješan napad pokazuje Rusima da ne mogu operisati slobodno ni u Crnom moru ni istočno,” dodao je izvor.

Ruska vojska koristi takve brodove za prevoz municije i zaliha do okupiranog grada Mariupolja za dalji transport do fronta, prema izvoru.

“Sprečavanjem ruskih pošiljki municije i ključnih vojnih zaliha, ovaj napad će direktno podržati ukrajinske trupe u njihovoj tekućoj borbi,” rekao je izvor.

Nevidljivi avion meta odvojenog napada 650 kilometara od fronta

Odvojeno, glavna vojna obavještajna služba Kijeva saopštila je da su njihove snage pogodile ultramoderni ruski ratni avion stacioniran na vojnoj bazi gotovo 650  kilometara od fronta, izvijestila je novinska agencija Associated Press (AP).

Nije odmah bilo jasno koje oružje je korišćeno, ali udaljenost aerodroma od Ukrajine sugeriše da je vjerovatno pogođen dronovima.

Ako bude potvrđeno, to bi bio prvi poznati uspješan udar Ukrajine na borbeni avion Su-57, dodao je AP.

To je dvomotorni nevidljivi borbeni avion opisan kao najnapredniji vojni avion Moskve.

Detalji posljednjih ukrajinskih napada dolaze nakon što je AP, citirajući američkog senatora i zapadnog zvaničnika, izvijestio u srijedu da je Ukrajina koristila američko oružje za napade unutar Rusije u posljednjim danima.

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *