Sferamedija

Više od 50 uhapšenih, tri policajca prevezena u bolnicu

split-haos

Sinoć su po završetku utakmice polufinala Hrvatskog fudbalskog kupa i pobjede Dinama nad Hajdukom 1:0 izbili veliki navijački neredi.

 

Maskirani pripadnici Torcide probili su ogradu na sjevernoj tribini Poljuda i upali na teren bacajući bengalke, zbog čega su igrači obje ekipe pobjegli u svlačionice.

Torcidaši su se nastavili kretati prema jugozapadnoj tribini, gdje su bili smješteni Bad Blue Bojsi. Međutim, policija je brzom intervencijom uspjela spriječiti direktan sukob navijačkih grupa potjeravši torcidaše nazad na sjevernu tribinu.

Ali oni su tada počeli trgati sjedišta i bacati ih na policajce. U jednom trenutku iskoristili su i sto koji služi kao šank ispod tribine te su ga bacili sa svoje tribine. U konačnici su napustili tribinu, ali su se neredi preselili na gradske ulice.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske saopštili su da su na ulicama oko stadiona veće grupe huligana nastavile napadati policajce. Huligani su na policajce bacali upaljene bengalke, flaše, kamenje i druge predmete. Čupali su stabla zasađena uz saobraćajnice. Odjekivale su eksplozije topovskih udara.

Najmanje tri policajca prevezena su u splitsku bolnicu, gdje im je pružena ljekarska pomoć. Oštećeno je i jedno službeno vozilo. Na području između Zrinsko-Frankopanske ulice do Poljane Tina Ujevića zapaljeno je više kontejnera.

Neki od zapaljenih kontejnera potom su izgurani na cestu. Na teren su izašli vatrogasci koji su uz pomoć policije gasili podmetnute požare. Na više mjesta postojala je opasnost da se vatra proširi na vozila parkirana uz zapaljene kontejnere, što je zahtjevalo žurnu intervenciju vatrogasaca.

Policajci su čuvali vatrogasce kako i oni ne bi postali meta huligana. Iz policije navode da su primili brojne dojave Splićana koji su bili zabrinuti za svoju imovinu zbog prisutnosti većeg broja navijača na javnim površinama.

Područje oko Poljuda cijelo vrijeme je nadlijetao helikopter. Situacija se smirila oko 22.30, a policija je tokom noći nastavila nadzirati javne površine kako bi se onemogućilo ponovno okupljanje izgrednika.

Do završetka javnog okupljanja privedena su ukupno 24 navijača, a nakon završetka javnog okupljanja njih još 27. Tokom narednih dana vjerovatno će biti dodatnih privođenja. Policija je Dinamove fudbalere i navijače držala na stadionu sve do 23 sata. U jednom trenutku Bad Blue Bojsima obratio se Dinamov napadač Bruno Petković.

Puljak: Nema opravdanja za nasilje

“Hvala vam na podršci i hvala na svemu. Ima puno ranjenih vani. Policija je zamolila da ne provociramo i da se ne pozdravlja cijela ekipa sad s vama. Hvala na svemu, pobijedili smo na terenu, nastavićemo i dalje, vidimo se u nedjelju na Maksimiru”, poručio je Petković na megafon, što su gostujući navijači pozdravili burnim pljeskom.

O neredima se na Facebooku oglasio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. “Nema opravdanja za nasilje te strogo osuđujem nerede i uništavanje imovine koji su se zbili na stadionu i oko njega nakon utakmice. Žao mi je zbog ovakvih nemilih scena i nadam se da ih nikad više nećemo gledati u našem gradu”, napisao je, a prenosi “Index”.

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *