Sferamedija

Višković priznao da se krši zakon

islamska-zajednica-viskovic

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, nema problem sa činjenicom da u institucijama, ustanovama i javnim preduzećima u Srpskoj u ovom trenutku sjedi oko 700 direktora, ali u mandatu vršioca dužnosti, čime se direktno krši zakon

Odgovarajući na pitanje – Šta će Vlada RS učintii sa tim što u Srpskoj postoji više stotina nezakonitih v. d. direktora?, Višković je direktno priznao da je te ljude lakše kontrolisati dok su vršioci dužnosti i dok nisu postali direktori.

“Treba da ostane v. d. direktor. Puno je lakše sa njima raditi kad su v. d.  nego kad se postave za direktore. Kada se postave oni postanu institucija, pa misle da je neki resurs dat njima na raspolaganje, pa da ne moraju polagati račune nikome u ovoj zemlji. I tuže i dobijaju neke sudske presude”, odgovorio je Višković.

Na ove riječi, reagovali su novinari, koji su Viškovića podsjetili da se na taj način krši postojeći zakon, prema kome Vlada RS imenuje v. d. direktora na mandat od 90 dana bez konkursa, a u najgorem slučaju na devet mjeseci.

Ali, premijer je i to “spremno” dočekao.

“Pa dobro, promijenićemo zakon. Promijenićemo zakon. Šta je problem, ništa, promijenićemo”, rekao je predsjednik Vlade Srpske, što je među prisutnim novinarima izazvalo negodovanje.

Tu premijer nije stao, te je pokušao objasniti zašto je v. d. bolji od konačnog imenovanja na poziciju direktora.

“Smijenili smo direktora u Agenciji za igre na sreću RS i Š'umama Srpske’, koji su bili v.d. direktori. A da je tamo postavljen direktor onako kako je predviđeno zakonom, znate kad bi ga smijenili. Samo onda kad on podnese ostavku. A da li će je podnijeti. Polako ljudi”, dodao je Višković.

Međutim, vjerovatno svjestan da je u prethodnoj izjavi direktno priznao da se krši zakon i da će zbog toga biti donesen novi koji će biti prilagođen imenovanju i mandatu v. d. direktora, premijer se pokušao izvući.

“Znam da nije dobro da predsjednik Vlade RS kaže.. Ja nisam rekao kršićemo zakon, nego sam rekao promijenićemo zakone, što ovdje znači da ne kršimo zakon”, kazao je Višković.

Podsjetimo, o funkciji vršilac dužnosti direktora, “Nezavisne novine” pisale su i prije nekoliko dana.

Naši sagovornici tada su konstatovali da je institucija V.D. postala savršen mehanizam za politička raskusurivanja, vraćanja “usluga”, ali i kršenje zakona, što je premijer danas, svjesno ili ne, i sam potvrdio.

Podsjećanja radi, u Članu 42. Zakona o državnim službenicima Republike Srpske piše da se neko imenuje na mjesto vršioca dužnosti u slučaju osnivanja novog republičkog organa uprave, smrti ili razrješenja državnog službenika, a da novog vršioca dužnosti imenuje Vlada Republike Srpske i to na period od 90 dana (tri mjeseca) bez konkursa, s tim da se za isto radno mjesto, akt o postavljanju može donijeti još najviše dva puta uzastopno, dakle devet mjeseci.

Međutim, praksa u Srpskoj je takva da v. d. direktori imaju taj status i po nekoliko godina.

Tako je Dražen Vrhovac, od januara 2020. godine v. d. direktora Investiciono-razvojne banke RS. Maksim Skoko je prije godinu dana postavljen za v. d. direktora Rudnika i termoelektrane “Gacko”, a Darko Banjac je na istoj poziciji u Banji Mlječanici od maja 2020. godine. Ne smijemo zaboraviti ni Kostadina Vasića, koji je imenovan v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo 3. marta 2022, a tu je i Milan Dakić, koji je od decembra 2022. godine u “Putevima RS”.

Rekorder u v. d. mandatu je Dejan Kusturić, koji je imenovan na tu poziciju u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2016. godine.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *