Sferamedija

Zabranjen uvoz dvije pošiljke jagoda iz Albanije

Za dvije pošiljke jagoda porijeklom iz Albanije ukupne težine 1.370 kilograma, fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz u Srpsku, jer je potvrđen povećan sadržaja pesticida.

 

“Nadležna inspekcija nastoji da u kontroli voća i povrća provodi ciljane aktivnosti u skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, posebna pažnja usmjerena na njihovu kontrolu.

Jagode koje se uvoze u Republiku Srpsku najčešće dolaze iz Španije, Italije, Turske i Albanije, u kojima povoljniji klimatski uslovi omogućavaju ranu proizvodnju jagode, kao i proizvodnju tokom cijele godine”, naveli su iz Inspektorata Srpske.

Kako ističu, najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri koji se provjeravaju.

“Svaku pošiljku voća iz uvoza mora pratiti uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje ovlašćeni organ zemlje izvoznice. Inspektori provjeravaju da li pošiljku prati sva potrebna dokumentacija, vrše detaljan pregled pošiljke i u skladu sa procjenom rizika uzimaju uzorke za analizu. Od početka ove godine za potrebe laboratorijskih analiza, prilikom uvoza uzeto je oko 300 uzoraka voća i povrća”, stoji u saopštenju.

Takođe, u proteklom mjesecu fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz jedne pošiljke jagoda iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, čime je do sada zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke.

 

SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *