Sferamedija

Zaplet na suđenju Obrenu Petroviću

obren-petrovic-optuznica

Okružno javno tužilaštvo Doboj naišlo je na probleme pošto neće moći da računa na najmanje pet svjedoka na suđenju nekadašnjem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i bivšem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću.

 

Oni su optuženi da su tokom poplava 2014. izazvali opasnost za život ljudi i imovine većeg obima, usljed čega je došlo do smrti 11 lica.

 

Kako je rečeno danas, u nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci, dva svjedoka Tužilaštva su preminula, a za još troje Sud nije dozvolio da svjedoče.

Naime, Petrovićeva advokatica Jadranka Ivanović je prigovorila zbog toga što je Tužilaštvo za svjedočenje predložilo tri osobe koje uopšte nisu saslušane u istrazi, te naglasila da oni, po zakonu, ne mogu svjedočiti, nakon čega je postupajući tužilac Mustafa Jupić pokušao dati opravdanje, ali mu to nije uspjelo.

Prema tvrdnji Jupića, jedan od njih je svjedočio stradanju svog djeda, što je utvrđeo u iskazu njegove majke, ali ovaj svjedok, priznaje Jupić, nije saslušan tokom istrage, baš kao ni još dvoje svjedoka.

Sudsko vijeće, na čelu sa sudijom Zoricom Baroš, potom se nekoliko minuta povuklo iz sudnice, te donijelo odluku – ta tri svjedoka neće biti saslušana.

“Usvaja se prigovor odbrane”, poručila je Baroš.

Saslušana su danas dva svjedoka iz Doboja – Brankica Mitrović i Radomir Todorović. Mitrovićeva je u poplavama u maju 2014. izgubila brata Marka Čakarevića. Kobnog dana, prisjetila se, otišla je rano ujutru na posao, u jedan hotel u Doboju, gdje bila je tada, ali i trenutno, zaposlena kao kuvarica.

Potvrdila je da, idući na posao, nije čula nikakve sirene kojim bi bilo upozoreno na velike poplave u Doboju, niti je vidjela vodu po ulicama.

“Da je grad poplavljen, saznala sam oko 7.30. Koleginica mi je to rekla”, ispričala je Mitrovićeva.

Potvrdila je da je tijelo njenog brata pronađeno devet dana kasnije. Sin ju je obavijestio o sudbini njenog brata, koji je živio sam u kući, a tijelo je našla policija.

“Samo sebi prigovaram što nisam preduzela mjere da ga spasem”, rekla je Mitrovićeva, te dodala da ne traži krivično gonjenje niti naknadu štete.

Nakon nje, svjedočio je Dobojlija Radomir Todorović, koji je zaposlen u Republičkoj upravi civilne zaštite, a koji je istakao da je na posao došao 14. maja 2014. u sedam časova i nakon toga je radio danima.

“Kada sam došao na posao, rijeka Bosna je bila normalna. Nazvao sam Zenicu, rekli su mi da ona nadolazi malo jače”, rekao je Todorović, koji se prisjeća da se čuo i sa vatrogascima u Maglaju, gdje mu je rečeno da voda nadolazi “veoma jako”.

Dodao je da je vodostaj u Doboju rastao za oko 20 cm po satu. Todorović se prisjeća da je bio na vezi sa Vidakovićem.

“On mi je rekao da ga nazovem kada Bosna bude na 400 cm”, naveo je Todorović te istakao da, kada je kasnije nazvao Vidakovića, ovaj mu je rekao da su već održali sjednicu Štaba.

Todorović se prisjetio i situacije kada mu se u radio-vezu ubacio neko nepoznat, i taj čovjek je rekao mu otac ima 85 godina, da izvoze stoku, te da voda naglo ide, toliko da taj starac takvo nešto nije ni upamtio.

Prisjetio se Todorović i da je 15. maja bio na jednoj od lokaciji gdje je rađeno na odbrani do poplava, a njegov opis situacije je dramatičan.

“Radili su bageri, ali to što oni urade, za minut voda odnese. Rekao sam ‘Neće biti dobro za Doboj'”, prisjetio se Todorović.

Suđenje će biti nastavljeno 10. oktobra, kada će Tužilaštvo nastaviti sa izvođenjem svojih svjedoka. Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, optužnica Petrovića i Vidakovića tereti da su se o zakon ogriješili od 13. do 17. maja 2014. godine, u vrijeme katastrofalnih poplava, a u to vrijeme Petrović je bio gradonačelnik, ali i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, dok je Vidaković bio i načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *